Před 20 lety zkrachoval energetický kolos Enron. Burzy se otřásly a lidé neměli práci

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 12. 2021 18:09
Přesně před 20 lety, 2. prosince 2001, otřásl světovou ekonomikou krach největšího amerického obchodníka s energií, firmy Enron. Tehdy největšímu bankrotu v historii USA předcházelo oznámení společnosti, že v uplynulých čtyřech letech nadhodnotila své účetnictví o více než 600 milionů dolarů. Šéfové firmy podváděli, aby zachovali vysoké ceny firemních akcií, z nichž měli vysoké finanční bonusy.
Někdejší generální ředitel společnosti Enron Jeffrey Skilling
Někdejší generální ředitel společnosti Enron Jeffrey Skilling | Foto: Reuters

Vyšetřování firmy

Lay působil od vzniku společnosti jako předseda správní rady a zároveň generální ředitel, tedy nejvyšší manažer celého podniku. V únoru 2001 funkci generálního ředitele převzal Jeffrey Skilling, který se jí ale už v srpnu stejného roku nečekaně vzdal. Uvedl, že se tak rozhodl z osobních důvodů.

Enron v říjnu po více než čtyřech letech oznámil čtvrtletní ztrátu, za viníka schodku byl označen výkonný finanční ředitel Andrew Fastow, který byl později odvolán z funkce. Firma následně oznámila, že ji vyšetřuje Komise pro cenné papíry kvůli aktivitám, které souvisely s Fastowem. V prosinci 2001 Enron požádal o ochranu před věřiteli.

 

Právě se děje

Další zprávy