Přebytek rozpočtu je nejvyšší v historii. Daří se vybírat daně, pochlubil se Babiš

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 1. 6. 2016 15:30
Přebytek státního rozpočtu v květnu klesl na 22,4 miliardy korun z dubnových 30,5 miliardy korun. Příjmy státního rozpočtu za prvních pět měsíců roku 2016 vzrostly meziročně o desetinu na celkových 532,8 miliardy korun, zatímco výdaje vzrostly jen o procento na 510,5 miliardy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Lepší výběr daní, více peněz z EU i pomalejší růst výdajů přispěly k tomu, že Česko v prvních pěti měsících roku 2016 hospodařilo nejlépe ve své samostatné historii od roku 1993. Přebytek státního rozpočtu v květnu klesl na 22,4 miliardy korun z dubnových 30,5 miliardy korun.

Příjmy státního rozpočtu za prvních pět měsíců roku 2016 vzrostly meziročně o desetinu na celkových 532,8 miliardy korun, zatímco výdaje vzrostly jen o procento na 510,5 miliardy.

"V druhé půlce roku by se měl rozpočet přehoupnout do deficitu. Vyčerpá se totiž efekt přílivu peněz z EU. Schodek na konci roku by však měl být výrazně nižší, než jak rozpočet předpokládá. Očekáváme deficit jen 35 miliard korun oproti 70 miliardám v rozpočtovém plánu," říká Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Ministerstvo financí si chválí zvýšený výběr daní, za kterým je podle úřadu efektivnější výběr i růst ekonomiky. Celkové daňové příjmy stouply o 8,4 procenta.

"Vzhledem k pozvolnějšímu růstu ekonomiky už nemůže být pochyb, že za lepším výběrem daní na prvním místě stojí lépe fungující Finanční správa. Například díky kontrolnímu hlášení se nám úspěšně daří zpřetrhávat sítě řetězových podvodů. Pokračující lepší výběr daní nesmí být zneužit k ukojení zvýšeného výdajového apetitu žádného z ministerstev, ale výhradně k rychlejšímu směřování k vyrovnanému rozpočtu," řekl ČTK ministr financí Andrej Babiš.

S ministrem financí opatrně souhlasí i někteří analytici. Například podle hlavního ekonoma skupiny Roklen Lukáše Kovandy, jsou minimálně u některých druhů daní patrné první známky zlepšení samotného výběru. "Zda se však jedná skutečně o robustní, trvalejší trend, to potvrdí až následující měsíce, a dokonce roky," uvedl Kovanda.

Nejrychleji roste inkaso daně z příjmů právnických osob. Firmy za prvních pět měsíců roku 2016 zaplatily na dani z příjmů meziročně o 15 procent více, celkem 26,1 miliardy korun.

Na DPH stát zatím vybral 94,1 miliardy korun, což je meziročně o 4,7 procenta více. Rostou také příjmy z pojistného na sociální zabezpečení, které zatím při meziročním růstu o 6,2 procenta dosáhly na 174,9 miliard korun. "V případě růstu příjmů z pojistného na sociální zabezpečení se projevuje příznivý vývoj na trhu práce, tedy růst zaměstnanosti, mezd a platů, včetně růstu platů státních zaměstnanců," říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Výrazně v prvních měsících roku 2016 vzrostly také příjmy z Evropské unie. Ty dosáhly 111,9 miliardy korun a byly tak proti stejnému období roku 2015 vyšší o 21,6 miliardy, tedy o 23,9 procenta.

Více peněz na důchody

Růst výdajů naopak nejvíc táhnou zvýšené výdaje na důchody. Celkově bylo na sociálních dávkách vyplaceno 211,2 miliardy korun, což je o 9,6 miliardy více než na konci května 2015. Na tom se podílely nejvíce právě výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 8,6 miliardy, tedy o 5,6 procenta.

"V nárůstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům ve výši 1200 korun, což představovalo v absolutní výši cca 3,5 miliardy korun," uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Po zavedení elektronické evidence tržeb skončí až pětina nepoctivých restauratérů, tvrdí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Záměr vlády ale podle něj trhu prospěje. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy