Přebytek rozpočtu je nejvyšší v historii ČR, hlásí ministerstvo financí

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 4. 2016 14:39
Za první tři měsíce tohoto roku hospodařila Česká republika s přebytkem 43,6 miliardy korun. To je nejvyšší hodnota v prvním čtvrtletí od roku 1993. Ministerstvo financí to přičítá vyšším daňovým příjmům a ekonomickému růstu.
Foto: Branislav Račko/Economia

Praha - Přebytek státního rozpočtu vzrostl ke konci března na 43,6 miliardy korun. Proti stejnému období loňského roku se zvýšil o 23,7 miliardy korun a jedná se o nejlepší výsledek za první čtvrtletí od vzniku samostatné České republiky, informovalo ministerstvo financí.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci března činily 342 miliard korun a celkové výdaje 298,4 miliardy korun. "Solidní výkon tuzemské ekonomiky se projevuje jak v růstu daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení, tak i na výdajové stránce, například skrze nižší výdaje na podporu v nezaměstnanosti," hodnotí výsledek hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun. "Vývoj za první tři měsíce letošního roku naznačuje, že by se vládě skutečně mělo podařit stlačit letošní rozpočtový schodek pod jeho loňskou úroveň, kdy činil necelých 63 miliard korun," dodává ale Jáč.

Na straně příjmů se povedlo vybrat o 14,2 miliardy korun více na daních včetně pojistného na sociální zabezpečení. Inkaso DPH bylo meziročně o 1,5 miliardy korun vyšší - hlavně díky vyšším výdajům na spotřebu domácností a vládních institucí.

Na spotřební dani z tabákových výrobků se v prvním čtvrtletí vybralo o 1,8 miliardy korun více. "Důvodem růstu inkasa je nejen zvýšení sazeb daně od ledna 2016, ale i patrně rostoucí spotřeba cigaret, která dle údajů Českého statistického úřadu prolomila dlouhodobý klesající trend," předpokládá ministerstvo.

Na dani z příjmů fyzických osob, které pracují v klasickém zaměstnaneckém poměru, stát meziročně inkasoval o 6,7 procenta neboli o 1,4 miliardy více než loni. To může být dané i zvýšením platů státních zaměstnanců, zákonodárců, učitelů, hasičů a policistů. Stejně tak se příznivě projevil pokles nezaměstnanosti, která je v tuzemsku po Německu nejnižší v Evropské unii. O růstu české ekonomiky svědčí i výběr daně z příjmů právnických osob, ten se zvýšil o 2,6 miliardy korun.

Výrazně rostly i příjmy z Evropské unie. Ty v prvním čtvrtletí činily 78,8 miliardy korun a ve srovnání se začátkem roku 2015 byly vyšší o 19,3 procenta.

Ve výdajích tvořila největší položku výplata sociálních dávek. Proti loňsku bylo vyplaceno o 1,9 miliardy korun, na tomto růstu se podílí nejvíce růst výdajů na důchody o 7,3 miliardy korun. "V nárůstu se projevil zejména únorový jednorázový příspěvek k důchodům ve výši 1200 korun, což představovalo v absolutní výši cca 3,5 miliardy korun," doplňuje ministerstvo.

Ekonomika má růst, čekal bych tedy, že schodek rozpočtu bude nižší, než navrhuje ministr Babiš. Třeba až kolem 70 mld. korun, hodnotí návrh rozpočtu na příští rok hlavní ekonom Deloitte David Marek. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy