Rekordní transakce: Pražský hotel Intercontinental koupí za miliardy investor Šlemr

ČTK ČTK
21. 12. 2018 9:34
Pražský hotel Intercontinental koupí česká investiční společnost R2G miliardáře Oldřicha Šlemra. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Cenu účastníci obchodu neuvedli, podle webu časopisu Forbes se dříve mluvilo o více než pěti miliardách korun. Podle dřívějších spekulací měla mít o Intercontinental zájem také čínská společnost CEFC.
Hotel Intercontinental.
Hotel Intercontinental. | Foto: ČTK

Hotel v centru Prahy kupuje R2G od slovenské skupiny Best Hotel Properties (BHP), v níž má podíl česko-slovenská investiční skupina J&T a americká firma Westmont. Transakce má být vypořádána příští rok v lednu.

R2G podle serveru uvádí, že koupě Intercontinentalu je rekordním obchodem v hotelnictví v Česku i celé střední Evropě.

"Hotel Intercontinental je pro nás dlouhodobou investiční příležitostí," sdělil Forbesu ředitel přímých investic R2G Jakub Dyba. Podle něj bude R2G hotel dále rozvíjet.

"Pokud se ukáží na trhu podobné příležitosti spojené s ikonickými nemovitostmi, bude nás to zajímat," poznamenává Dyba. 

Společnost R2G Heritage, která Intercontinental ovládne, vznikla pod hlavičkou R2G právě pro tento účel. 

Hotel Intercontinental se stavěl v letech 1968 až 1974. Nachází se v něm podle serveru 372 pokojů a 14 konferenčních místností. Mezi hosty hotelu byli v minulosti například někdejší tajemník OSN Kofi Annan nebo prezident USA George Bush starší.

R2G je firma se sídlem v Praze založená průmyslníkem Oldřichem Šlemrem v roce 2016, věnuje se dlouhodobým investicím. Finance jí dodává kromě Šlemra rodina Pavla Baudiše a Eduarda Kučery, softwarových podnikatelů a akcionářů globálního poskytovatele antivirového softwaru Avast Software. Již dříve společně koupili majoritní podíl ve firmě Pegas Nonwovens a stoprocentní podíl ve First Quality Nonwovens v USA a vytvořili tak globální koncern PFNonwovens se sídlem v Praze.

Celkem letos už rodiny podílníků R2G - Šlemrovi, Baudišovi a Kučerovi proinvestovaly přes 15 miliard korun. Po ovládnutí znojemské textilky Pegas Nonwovens loni šlo letos o koupi americké konkurence First Quality za zhruba 500 milionů dolarů (přes 10 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy