Pražský dopravní podnik dostal vysokou pokutu za chyby při dostavbě metra

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 5. 2018 17:03
Dopravní podnik v zakázce za 27,1 miliardy korun nestanovil transparentně způsob hodnocení nabídek u kritéria na plán organizace výstavby.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 8,5 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Sankce je za chyby při zadávání zakázky na dostavbu trasy metra A. Dopravní podnik v zakázce za 27,1 miliardy korun podle soudu nestanovil transparentně způsob hodnocení nabídek u kritéria na plán organizace výstavby.

Vyplývá to z informační desky soudu. Pokuta je jednou z nejvyšších sankcí za zakázky, kterou zatím žádný ze soudů nezrušil. Dopravní podnik podá proti rozhodnutí kasační stížnost, sdělila ČTK mluvčí Aneta Řehková.

Dopravní podnik podle ÚOHS neuvedl dostatečně upřesňující údaje tak, aby byl předem znám způsob hodnocení podle zmíněného dílčího hodnotícího kritéria. Firmy neměly konkrétní, přesnou a srozumitelnou informaci, které řešení bude považováno za nejvhodnější.

Hodnotící kritéria jsou podle antimonopolního úřadu klíčovou částí zadávací dokumentace. Jejich prostřednictvím se hodnotí nabídky firem. Musejí proto být přesně specifikována, transparentně stanovena a na základě toho zpětně přezkoumatelná.

"Podle kritérií hodnocení definovaných v zadání veřejné zakázky probíhá hodnocení nabídek, jež je jednou z nejdůležitějších fází celého procesu zadávání veřejných zakázek a má bezprostřední vliv na výběr nejvhodnější nabídky," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Na problémy s dostavbou metra A poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad. Kritizoval to, že na základě legislativy nemohl plně prověřit účelnost a hospodárnost využití finančních prostředků.

Tendr vyhrálo sdružení metro V. A (Dejvická-Motol) tvořené společnostmi Metrostav a. s. a Hochtief CZ a. s. Nový úsek se čtyřmi stanicemi na trase A pražského metra byl zprovozněn v dubnu 2015.

Dopravní podnik může ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Pokutu už měl zaplatit, protože nežádal o odkladný účinek žaloby.

 

Právě se děje

Další zprávy