Při cestě na letiště počítejte s delší časovou rezervou. Chystá se stávka taxikářů

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 9. 2017 12:47
Pražské letiště žádá, aby lidé při pondělní cestě počítali kvůli plánovanému protestu taxikářů s časovou rezervou a využili v případě možnosti raději linek městské hromadné dopravy. Pokud lidé pojedou autem, měli by dbát pokynů policie. Sdružení taxikářů hodlá protestovat proti sdíleným přepravním službám typu Uber.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Pražské letiště žádá, aby lidé při pondělní cestě na Letiště Václava Havla počítali kvůli plánovanému protestu taxikářů s časovou rezervou a využili v případě možnosti raději linek městské hromadné dopravy. Pokud lidé zvolí dopravu autem, prosí je letiště, aby následovali dopravní značení a instrukce policie.

"Rádi bychom všechny cestující ujistili, že ve spolupráci s Policií ČR situaci intenzivně řešíme. Bohužel jsme dotčeni protestem, ve kterém Letiště Praha nemůže žádným způsobem aktivně přispět k řešení důvodů sporu," uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Sdružení českých taxikářů ve čtvrtek uvedlo, že chce v pondělí pomalou protestní jízdou po příjezdové trase na letiště protestovat proti sdíleným přepravním službám typu Uber. Na facebooku oznámilo, že pojedou Lipskou ulicí směrem na letiště, zpět kolem hotelu Mariott a opět nájezdem před Evropskou třídou zpátky na Lipskou.

Taxikáři proti přepravním službám sdílené ekonomiky už před ruzyňským letištěm protestovali. Protestní jízdu plánovali také na tento týden, pokud pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) situaci nezačne řešit. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry.

Pondělní protest podle Janouškové letiště vnímá jako snahu poškodit jeho renomé nejen doma, ale především v zahraničí. Podotkla, že spory mezi pražskými taxikáři a společností Uber se bude příští čtvrtek zabývat expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu. "Jelikož byl tedy dialog nastartován, nevidíme důvod, proč by měli taxikáři blokovat mezinárodní letiště a ohrožovat tak včasné odlety cestujících z celého světa," dodala.

Při použití služby Uber si lidé přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.

Janoušková dnes připomněla, že stále chybí možnost využít pro příjezd na letiště jiné formy dopravy než silniční. "Proto vedení letiště dlouhodobě podporuje projekt železničního spojení s centrem Prahy. Bohužel je však pouze v pozici příjemce řešení, které zajišťuje stát prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty (SŽDC)," uvedla. SŽDC připravuje modernizaci trati z pražského Masarykova nádraží do Kladna s odbočkou na letiště. Vyjít má na 31 miliard korun.

Spojení centra s letištěm trápí Prahu dlouhodobě. Nyní musí cestující jezdit autobusy buď z Veleslavína, nebo ze Zličína, kde jsou stanice metra. Praha v minulosti pracovala s variantou prodloužení metra z Dejvické až do Ruzyně. Původně měla trasa vést přes Veleslavín do stanice Dlouhá míle, kde mělo být velké záchytné parkoviště, a odtud následně k letišti. Od této varianty nakonec ustoupila a trasu stočila z Veleslavína k motolské nemocnici. Úsek do Motola byl zprovozněn v dubnu 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy