Pražské letiště se výrazně rozroste. Babiš oznámil investice za 27 miliard korun

ČTK ČTK
5. 4. 2017 15:09
Letiště Václava Havla roste rychleji než další evropská letiště a potřebuje proto výrazné investice do nové ranveje nebo třeba rozšíření terminálů.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pražské Letiště Václava Havla plánuje v příštím desetiletí investovat do svého rozvoje 27 miliard korun. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Důvodem těchto investic je očekávaný nárůst počtu cestujících, kteří největší tuzemské letiště budou v následujících letech využívat. Podle aktuálních odhadů se v příštích 20 letech čeká průměrný roční růst cestujících o 3,4 procenta.

Oslavy 80 let ruzyňského letiště odstartoval historický let Praha-Piešťany. | Video: Aktuálně.cz, Zdeněk Bašus

Letiště potřebuje investovat do rozšíření kapacity terminálů, prostorů před terminály a parkovacích míst, uvedl ministr financí. Předpoklady budoucího rozvoje už jsou podle něj vidět i v nárůstu v posledních letech. Zatímco v roce 2010 přepravilo pražské letiště 10,9 milionu cestujících, letos se očekává 14 milionů, dodal.

Podle předsedy představenstva pražského letiště Václava Řehoře roste pražské letiště v současnosti rychleji, než je evropský průměr. Zatímco evropská letiště v roce 2016 rostla pětiprocentním tempem, pražskému letišti přibylo 8,7 procenta cestujících.

Plánované investice mají podle Řehoře umožnit pražskému letišti odbavovat ročně 21 milionů cestujících. K tomu by měla letišti dopomoci nová přistávací a vzletová dráha, jejíž výstavbu letiště plánuje už od šedesátých let minulého století.

O investicích do pražského letiště mluví ministerstvo dopravy dlouhodobě, oznamovaná částka se postupně zvyšuje. Vloni v květnu úřad uváděl částku 14 až 15 miliard korun do roku 2035.

 

Právě se děje

Další zprávy