Pražská plynárenská zdraží plyn o 7,3 procenta. Měsíčně si lidé připlatí desetikoruny

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 30. 11. 2021 16:17
Pražská plynárenská na konci roku zvýší cenu plynu v základním ceníku v průměru o 7,3 procenta. Zákazníků s fixovanými cenami se úprava cen nedotkne, oznámil mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Důvodem je podle něj nepříznivý cenový vývoj na velkoobchodních trzích, který v posledních letech nemá obdobu.
Foto: Jakub Plíhal

Ceny firma navýší s účinností od 31. prosince letošního roku. Základní ceník Standard má u firmy menšina zákazníků, přesné číslo společnost neuvádí.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje asi 425 000 odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou. Vránek uvedl, že základní ceník využívají z velké části zákazníci s malou spotřebou, kteří používají zemní plyn například pouze k vaření.

"Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 megawatthodiny (MWh), dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 16 Kč. Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem čtyři MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 39 Kč. Pro domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 11 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů o 136 Kč," sdělil Vránek.

Velkoobchodní ceny energií v posledních měsících prudce rostou. Růst cen plynu minulý týden oznámil také jeho největší dodavatel v ČR, společnost innogy. Od ledna zvýší jeho cenu o 15 procent, zákazníků s fixovanou cenou se zvýšení podobně jako u Pražské plynárenské nedotkne. Elektřinu pro nefixované innogy od Nového roku zdraží o 19 procent. Měsíční platba v typickém rodinném domě stoupne u plynu o 270 korun, u elektřiny o 190 korun, uvedla innogy.

Zvyšovat ceny plánují i další. Pražská teplárenská zvýší od 1. prosince ceny tepla pro své odběratele. Průměrná pražská domácnost zaplatí za teplo měsíčně o 250 až 350 Kč více. ČEZ zdraží od 1. ledna dodávky elektřiny zhruba o třetinu. Zdražení se i u něj netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Domácnosti si tak připlatí v průměru 250 korun měsíčně. Zdražovat se chystá také E.ON.

"Pražská plynárenská situaci na trhu neustále podrobně monitoruje a řeší. Garantuje zajištění dlouhodobě bezpečné dodávky zemního plynu svým zákazníkům, a i přes složitou aktuální situaci vynakládá maximální úsilí k zajištění co nejvýhodnějších cenových podmínek. Budoucí předpokládanou stabilizaci v rámci velkoobchodního trhu přenese samozřejmě, jak to bude možné, zpět směrem k zákazníkům," dodal dnes Vránek.

 

Právě se děje

Další zprávy