Dobrovolně plaťte víc a prodloužíme smlouvu. Pražská plynárenská zkouší zvláštní krok

Ekonomika Ekonomika
2. 5. 2022 16:59
Energetická krize dopadá už i na velké dodavatele energií. Hospodářské noviny informovaly, že společnost Pražská plynárenská poněkud netradičně nabízí klientům zvýšení fixované ceny výměnou za prodloužení smlouvy. Jak uvedl mluvčí dodavatele Miroslav Vránek, jedná se o návrh, který by mohl být výhodný pro obě strany.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Hospodářské noviny informovaly, že Pražská plynárenská rozesílá svým klientům nabídku na zvýšení ceny energií. Ruku v ruce s tím nabízí prodloužení smlouvy. Nejedná se o plošné oslovení všech zákazníků, těch má firma 81 tisíc u elektřiny a 385 tisíc u plynu, dopis zatím dostaly pouze právnické osoby. Právě firmy totiž mívají kvůli energetické krizi problém získat jiného dodavatele.

"Trochu jsem koukal. Smlouvu jsme vysoutěžili loni v létě a je na dva roky," řekl pro Hospodářské noviny například Martin Vrla, spolumajitel firmy Mave z Liptálu na Vsetínsku, která se zabývá vestavbami do automobilů. "Se zdražením jsem samozřejmě nesouhlasil. Uvidíme, jak se to vyvine," dodává. 

Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek uvedl, že už existují případy, kdy dochází ke vzájemné dohodě. Podle mluvčího se ale jedná pouze o nabídku. "Pokud se nedohodneme, vše poběží tak jako nyní," vysvětluje Vránek.

Situace se na energetickém trhu zhoršuje od loňského podzimu. Jak uvádí Hospodářské noviny, elektřina meziročně podražila na čtyřnásobek, plyn dnes stojí zhruba osmkrát víc než dřív. Počátkem března, těsně po vypuknutí války na Ukrajině, to některé dny byl ale klidně i dvacetinásobek.

Pražská plynárenská je podle HN prvním velkým dodavatelem, na kterého krize zásadně dopadá. Podle deníku totiž včas nenakoupila dostatek energií pro své zákazníky. 

Pražská plynárenská v posledním roce už třikrát zvyšovala ceny. Praha nyní společnosti schválila dvoumiliardovou půjčku, aby mohla dokoupit zásoby plynu na příští zimu. Město se také za firmu zaručí u bank, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které podle zástupců firmy vzrostly meziročně desetinásobně. Výrazně vyšší jsou i další náklady, jako jsou garance u operátora trhu OTE, které firma ze schválené půjčky hradit nebude. Zajištění zásob plynu pro další zimní období tak bude výrazně dražší.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října. Měla asi 900 000 zákazníků. Situaci dále zhoršila válka na Ukrajině. Na úrovni EU se už řadu týdnů diskutuje o přerušení dodávek ruské ropy a plynu, na němž je však řada evropských zemí včetně ČR do značné míry závislá.

 

Právě se děje

Další zprávy