Pražská energetika zdraží plyn i elektřinu. Lidé měsíčně zaplatí stovky korun navíc

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 2. 2022 13:48
Společnost Pražská energetika (PRE) zdraží od 1. dubna elektřinu. Nové ceny elektřiny budou vyšší v průměru o 25 procent. Změna se nedotkne zákazníků, kteří mají smlouvy s fixovanou cenou. V květnu PRE zdraží také plyn, a to v průměru o 30 procent. Důvodem je skokový nárůst velkoobchodních cen energií. V pátek o tom informoval mluvčí společnosti Karel Hanzelka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Téměř tři čtvrtiny zákazníků skupiny PRE žijí v městských bytech a pro odběr elektřiny využívají jednotarifní sazbu. Cena za dodávku se u této kategorie odběratelů podle firmy zvýší v celkové měsíční platbě v rozmezí od 50 do 250 korun v závislosti na použitém produktu a charakteru spotřeby. U ostatních zákazníků, kteří využívají elektřinu například k ohřevu vody, se navýší cena opět podle typu produktu a výše spotřeby o 100 až 400 korun měsíčně, uvedla společnost.

U plynu bude podle ní průměrné navýšení kolem 30 procent, ale může se lišit podle druhu využití a velikosti spotřeby. Naprostá většina zákazníků pak zaplatí přibližně o 100 až 300 korun měsíčně více v případě, že používají plyn jen k vaření. Vytápění pak vyjde měsíčně o 250 až 750 korun více, oznámila firma.

Změna ceny elektřiny se netýká těch zákazníků, kteří mají smlouvy s fixací ceny, v těchto případech PRE všechna ustanovení smluv podle Hanzelky bez výjimky dodrží. Změna se také nedotkne zákazníků, které PRE obsluhuje v rámci dodavatele poslední instance (DPI), od něhož odebírají elektřinu. Zdražení se vyhne také těm, kteří již od dodavatele poslední instance přešli na standardní produkt PRE Proud Start.

Skupina PRE naposledy zdražovala k 1. září loňského roku, a sice o sedm procent. Cena se měnila po dvou letech, a to ještě před skokovým nárůstem velkoobchodních cen energií a ukončením dodávek některých alternativních dodavatelů. V polovině října ukončila činnost Bohemia Energy. Toto největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku dodávalo energie zhruba 900 tisícům klientům.

PRE představuje s více než 800 tisíci odběrnými místy třetího největšího dodavatele elektřiny v Česku. Větším dodavatelem elektřiny jsou jen společnosti ČEZ a E.ON. Čtvrtá je společnost innogy, lídr v dodávkách plynu. 

Většina společností zdražovala své ceníky s platností od 1. ledna. Například innogy ale zvýší ceny od března znovu. Plyn pro domácnosti a malé zákazníky v základním ceníku Standard od 7. března zdraží o 19 procent. Cena elektřiny ve stejném ceníku vzroste od 1. března o 14 procent. Zákazníků s fixovanou cenou, kterých je podle innogy většina, se změny nedotknou. Společnost už od ledna zdražila plyn o 15 procent a elektřinu o 19 procent. Od ledna zdražil také ČEZ, další zdražování nechystá.

 

Právě se děje

Další zprávy