Prazdroj zvýšil zisk téměř o třetinu, tržby stouply na 16 miliard

ČTK ČTK
14. 12. 2017 15:53
Prazdroj za loňský rok prodal 11 hektolitrů piva. Na daních odvedl pět miliard korun.
Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Plzeň - Plzeňský Prazdroj zvýšil od loňského dubna do konce letošního března zisk před zdaněním meziročně o 30 procent na 4,8 miliardy korun.

Tržby v minulém fiskálním roce stouply meziročně o osm procent téměř na 16 miliard korun. Největší český pivovar prodal v loňském roce v ČR a v cizině téměř 11 milionů hektolitrů piva, meziročně téměř o milion hektolitrů víc. Dnes to řekla Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje, který letos 31. března převzala japonská skupina Asahi.

"Na přímých i nepřímých daních jsme zaplatili pět miliard korun, což je o 0,2 miliardy korun více než v předchozím fiskálním roce," uvedla Němečková. Podnik se dlouhodobě řadí mezi 15 největších daňových plátců v zemi.

"Za posílením objemu loňských prodejů, kdy celková výroba piva Plzeňského Prazdroje stoupla meziročně o 5,7 procenta, stojí zejména rostoucí zájem o tradiční české ležáky, hlavně o Pilsner Urquell," říká generální ředitel Prazdroje Grant Liversage.

Podle něj výrazně vzrostl zájem také o Velkopopovického Kozla 11, Radegast Ryze hořká 12 a na oblibě získává také Gambrinus Plná 12. Prodeje společnosti šly v loňském roce nahoru také díky rostoucí popularitě nealkoholického birellu, a to zejména jeho ochucených variant, dodal.

V pivovarech Plzeňského Prazdroje pracuje 2000 lidí. "Přes dalších 20 000 pracovních míst vytváříme nepřímo u našich dodavatelů a obchodních partnerů," uvedl Liversage.

 

Právě se děje

Další zprávy