Prazdroj ohlásil zdražování, ceny čepovaných piv ale nezmění

ČTK ČTK
18. 7. 2014 16:48
Zvýšit by se měly ceny piva v lahvích a plechovkách. O kolik zdraží jednotlivé značky, ještě nesdělil.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Plzeň - Plzeňský Prazdroj zdraží od prvního září vybraná lahvová a plechovková piva v průměru o 0,8 procenta. Ceny sudových a tankových piv všech typů zůstanou stejné. V pátek to oznámila mluvčí společnosti Kateřina Krásová.

Přesné změny Prazdroj ještě nesdělil

"Změny v ceníku reflektují vývoj inflace za uplynulé období. Dotknou se šestnácti ze 116 různých balení výrobků společnosti," upřesňuje mluvčí podniku s 45procentním podílem na českém trhu.

Konkrétní zdražení lahvových a plechovkových piv Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel firma neuvedla. Podle mluvčí závisí ceny i na obchodnících. Prodejní ceny v jednotlivých obchodech se tak mohou lišit.

Prazdroj zdražoval naposledy loni v listopadu, a to v průměru o 0,7 procenta, také piva v lahvích a plechovkách. V předchozích letech zpravidla poté, co zdražil lídr trhu, zvýšili ceny i jeho největší konkurenti. Loni už to tak nebylo. Listopadový krok Prazdroje následovaly pouze některé menší pivovary.

Bude letošní rok úspěšnější?

České pivovary loni prodaly na domácím trhu 15,8 milionu hektolitrů piva, o 1,1 procenta méně. Jedinou kategorií, jejíž spotřeba v Česku oproti roku 2012 vzrostla o dvě procenta, byly ležáky.

Naopak klesla spotřeba výčepního piva, nealkoholického piva, speciálů a zejména pivních mixů, kterých se prodalo o čtyřicet procent méně. Lidé nadále pili méně piva v restauracích, jejichž podíl na celkovém prodeji klesl na historické minimum. Spotřeba na hlavu mírně klesla ze 146 na 144 litrů.

V prvním letošním čtvrtletí se díky teplotně nadprůměrnému začátku roku prodalo v ČR o 35 tisíc hektolitrů více piva než ve stejném období roku 2013. O úspěšnosti roku ale rozhodne léto, hlavně prázdniny.

 

Právě se děje

Další zprávy