Prazdroj zvýšil tržby. Prodal piva za takřka 14 miliard

ČTK ČTK
22. 6. 2015 14:59
Celkový loňský tuzemský i zahraniční prodej prémiového ležáku Pilsner Urquell překonal poprvé za 172 let dva miliony hektolitrů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Plzeň - Plzeňský Prazdroj v uplynulém finančním roce zvýšil meziročně tržby o více než sedm procent na 13,869 miliardy korun. Zisk před zdaněním ve fiskálním roce od 1. dubna 2014 do 31. března 2015 naopak vinou vyšších investic do pohostinství klesl o dvě procenta na 3,517 miliardy korun. Pivovar loni prodal v ČR přes deset milionů hektolitrů piva, meziročně o 4,5 procenta více, což je největší růst za pět let.

Největší pivovarnická skupina v Česku se zhruba 45procentním podílem na trhu, do níž patří značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický kozel a Radegast, posílila loni na domácím trhu o čtyři procenta. Na 54 zahraničních trzích prodala 3,5 milionu hektolitrů piva, o šest procent více než předloni. Prodej v zahraničí zahrnuje kromě přímého exportu také licenční výrobu piva v cizině.

Celkový loňský tuzemský i zahraniční prodej prémiového ležáku Pilsner Urquell překonal poprvé za 172 let dva miliony hektolitrů. V ČR posílil o rekordní více než desetinu, vývoz se zvýšil o čtyři procenta. "Loni jsme dosáhli největšího růstu za posledních pět let a největší radost máme ze znovunastartování zájmu o čepované pivo," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Paolo Lanzarotti.

"Jsme nadále přesvědčeni o tom, že příležitost ke konzumaci piva v restauracích a hospodách je výjimečnou součástí české kultury, do které se vyplatí investovat. Se zvláštním zájmem proto také sledujeme poslední vývoj v oblasti legislativy, který bude mít dopad na naše zákazníky - majitele hospod a restaurací a především na české spotřebitele," uvedl.

Podle generálního ředitele by po stabilizaci konzumace bylo zklamáním, kdyby nové zákony měly vést k ukončení činnosti množství malých českých živnostníků. Věří, že zákonodárci pečlivě zváží načasování elektronické evidence tržeb a regulace kouření a zároveň přijmou opatření vedoucí ke zmírnění krátkodobých negativních dopadů, například významnější snížení DPH pro sektor hotelů a restaurací.

Prazdroj za poslední účetní období zaplatil na přímých i nepřímých daních 4,7 miliardy korun, meziročně o 300 milionů korun více. Skupina patří dlouhodobě mezi 20 nejvýznamnějších firemních plátců. Podnik se třemi závody v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích zaměstnává téměř 2000 lidí a nepřímo vytváří dalších více než 22 000 pozic u obchodních partnerů a dodavatelů v celé republice.

 

Právě se děje

Další zprávy