Prazdroj a Bernard zdraží sudové pivo o 50 haléřů na půllitr

ČTK ČTK
12. 11. 2014 7:24
Prazdroj už v červenci oznámil, že od září zdraží o 0,8 procenta lahvová a plechovková piva, u kterých podobně zvyšoval ceny i loni v listopadu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Plzeň - Lídr českého pivního trhu Plzeňský Prazdroj zdraží v listopadu sudové pivo o 50 haléřů na půllitr. Uvedl to ve středu deník E15. Prazdroj budou zřejmě následovat i další pivovary. Zdražení potvrdil například Bernard, a to o 50 až 60 haléřů. Prazdroj už v létě oznámil zvýšení cen lahvových a plechovkových piv.

Zmíněný nárůst o půl koruny na půllitr u Prazdroje představuje průměrné navýšení cen pro odběratele sudového a tankového piva u většiny položek, řekla deníku mluvčí plzeňského pivovaru Kateřina Krásová.

Konečná cena ovšem podle ní bude záviset na rozhodnutí hospodských. V některých restauracích tedy pivo od Prazdroje podraží o korunu.

V předchozích letech často po zdražení u Prazdroje, který má 45procentní podíl na českém pivním trhu, navýšili ceny i jeho konkurenti. Třeba humpolecký Rodinný pivovar Bernard od 18. listopadu zdraží sudové pivo o zhruba 50 až 60 haléřů na půllitr.

Mluvčí firmy Zdeněk Mikulášek E15 řekl, že Bernard držel dva roky ceny na stejné úrovni i přes rostoucí náklady, ale nyní již musel ceník upravit. Další pivovary zatím nechtěly podle deníku možné změny cen komentovat.

Restaurace prodají 43 % piva

Prazdroj už v červenci oznámil, že od září zdraží o 0,8 procenta lahvová a plechovková piva, u kterých podobně zvyšoval ceny i loni v listopadu.

Ceny sudového piva ale Plzeňský Prazdroj dosud po dva roky neměnil, aby vrátil zákazníky do restaurací a hospod. České pivovary totiž už čtyři roky hlásí pokles prodeje čepovaného piva.

V restauracích nyní prodají podle pivovarských svazů přes 43 procent piva, kdežto ještě v roce 2010 to bylo přes 50 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy