Pravidla pro prodej sudového vína zpřísní. Za pančování bude hrozit pokuta až 50 milionů korun

Jan Prokeš Jan Prokeš
17. 1. 2017 16:14
Poslanci schválili novelu zákona o vinařství, která zvyšuje regulaci prodeje sudového vína. Za pančování vína bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Vinotéky navíc od příštího roku budou muset sudové víno stáčet pouze z nádob s jednorázovým uzávěrem. Kvůli zvýšeným nákladům dojde ke zdražení vína, varují kritici.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha – Vinotéky se budou muset od příštího roku potýkat s přísnějšími pravidly. Sněmovna schválila novelu zákona o vinařství, která bojuje proti falšování vína a jeho prodeji na černém trhu. Novela, pokud ji podepíše prezident, začne platit od začátku příštího roku. Mimo jiné zvyšuje pokuty až na 50 milionů korun, což je desetinásobek původního postihu. Sudové víno, které je k pančování podstatně víc náchylné, nyní budou moci prodávat jen zaregistrovaní výrobci nebo dovozci.

Vinotéky budou navíc muset místo sudů používat jen nádoby s jednorázovým uzávěrem, které nemohou být znovu použity. Například lahve nebo takzvané bag-in-boxy. Nový zákon rovněž zakazuje prodej vína z automatů. Dovozci vína budou podle novely povinni do 12 hodin státu nahlásit jeho import a dovezené víno pak nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno.

U vín s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením, vyrobených z hroznů sklizených v České republice, bude muset být na horní části lahve trikolora.

Poslanci rovněž přijali návrhy Senátu, který zákon v prosinci sněmovně vrátil. Původně měla novela platit již od poloviny letošního roku, senátoři však navrhli, aby vinotéky, které se nezaregistrují jako příjemci nebo výrobci vína, mohly sudové víno prodávat až do 31. prosince 2017. I druhý senátní návrh poslanci schválili. Výrobci nebo příjemci vína tak budou mít na zaregistrování své provozovny šest měsíců od účinnosti zákona. Poslanci původně navrhovali pouze 60 dnů.

Důvodem zvýšené regulace vinoték je fakt, že podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se až třetina kontrolovaných obchodníků se stáčeným vínem dopouští nějakého druhu pochybení. Od špatného označení na etiketě až po výskyt nebezpečných látek v prodávaném víně.

Podle studie, kterou si nechal vypracovat Svaz vinařů ČR, je v tuzemsku každý rok nezdaněno sto milionů litrů vína. Stát tak přichází ročně o zhruba 2,5 miliardy korun.

Kritici novely varují, že regulace povede k horší dostupnosti vína pro spotřebitele. Kvůli zvýšeným nákladům pravděpodobně dojde také k zdražení vína až o 15 korun na litr. Vinařská asociace ČR se ve svém prohlášení obává, že s poklesem prodejních míst dojde k nárůstu kontrol poctivých registrovaných vinařů a černá zóna se naopak ještě více skryje.

Další námitkou proti nové regulaci je ekologický dopad nádob s jednorázovým uzávěrem. Prázdný desetilitrový bag-in-box váží 400 gramů, na rozdíl od sudů se však nedá znovu plnit, a vinotéky tak budou čelit hromadění odpadu. Za měsíc může jít až o 200 kilogramů na jednu provozovnu.

Do Česka se v roce 2015 dovezlo téměř 1,4 milionu hektolitrů vína za zhruba 4,1 miliardy korun. To představuje téměř dvojnásobek průměrné domácí produkce. Z Česka se naopak vyvezlo 107 tisíc hektolitrů. Nejvíce vína se k nám dováží ze Španělska, důležitým importérem je také Itálie nebo Francie. Deficit obchodní bilance s vínem se podle dat loňské výhledové zprávy ministerstva zemědělství neustále zvyšuje. Zatímco v roce 2006 byl 2,5 miliardy korun, předloni už dosahoval hodnoty téměř 3,6 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy