Přátelé piva zvolili nejlepší produkty i pivovar roku. Projděte si výsledky ankety

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 11. 2015 17:20
Pivovarem roku je podle Sdružení přátel piva letos Pivovar Hubertus z Kácova na Kutnohorsku. Minipivovarem roku se stal Pivovar Clock z Potštejna na Rychnovsku. Absolutním vítězem s největším počtem hlasů napříč kategoriemi je pak pšeničné světlé pivo Sv. Norbert z Klášterního pivovaru Strahov. Anketa je nejstarší novodobou soutěží na českém pivním trhu.
Vítězný pivovar Hubertus.
Vítězný pivovar Hubertus. | Foto: Hubertus

Mžany - Pivovarem roku je podle Sdružení přátel piva letos Pivovar Hubertus z Kácova na Kutnohorsku. Minipivovarem roku se stal Pivovar Clock z Potštejna na Rychnovsku.

V dalších kategoriích podle druhů piv uspěly zejména Rodinný pivovar Bernard a Klášterní pivovar Strahov. Vítězem s největším počtem hlasů napříč kategoriemi se stalo pšeničné světlé pivo Sv. Norbert z Klášterního pivovaru Strahov.

U kácovského pivovaru hodnotitelé vedle kvality jeho piv ocenili i to, že pivovar za poslední roky zněkolikanásobil a rozšířil výrobu. Hubertus ještě před několika lety spadal do kategorie minipivovarů, tedy producentů s výstavem do 10 000 hektolitrů ročně. Kategorii minipivovarů také v minulosti vyhrál. Aktuálně produkce pivovaru přesahuje 20 000 hektolitrů.

Nejlepší desítku, tedy světlé výčepní pivo, má podle ankety Pivovar Kout na Šumavě. Ocenění za světlý ležák převzal Bernard za sváteční ležák s jemnými kvasnicemi. Bernard uspěl i v kategorii polotmavých piv. Klášterní pivovar Strahov si ocenění odnesl za pšeničné pivo a svrchně kvašené tmavé a polotmavé pivo.

V dalších kategoriích piv ocenění získaly Břevnovský klášterní pivovar Sv. Vojtěcha, Budějovický Budvar a Létající pivovar Falkon. Posledně jmenovaný pivovar je zvláštní tím, že nemá žádné vlastní výrobní zařízení a piva podle vlastní receptury vaří ve spřátelených minipivovarech.

Cenu Sládek roku letos Sdružení přátel piva udělilo in memoriam Vladimíru Černohorskému, který byl dlouholetým pracovníkem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a podílel se na vývoji nealkoholického piva pito a dia piva. Později byl sládkem a technologem, pivo vařil například v Průhonicích nebo v rakouském pivovaru Schlossbrauerei Weinberg.

Hodnocení piv má anketní a následnou degustační část. Po uzavření anketní části mělo nejvíce hlasů napříč kategoriemi pšeničné světlé pivo Sv. Norbert z Klášterního pivovaru Strahov.

Anketa Sdružení přátel piva o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku se letos konala popětadvacáté a je nejstarší novodobou soutěží na českém pivním trhu. Sdružení přátel piva mělo k dnešku 1373 registrovaných členů. Právě členové sdružení o vítězích rozhodují, letos se hlasování zúčastnilo 40 procent z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy