Praha zdraží nájmy v městských bytech, zaměří se na bohaté. Chystá i novou výstavbu

Adam Váchal Adam Váchal
13. 4. 2017 20:18
Hlavní město pronajímá své byty často velmi levně. Zdaleka v nich přitom nebydlí pouze lidé, kteří jsou ve finanční tísni či mají zdravotní problémy. Ještě letos by se proto ceny nájmů měly začít upravovat. Na některé nájemníky však město nemá dostatečné páky. A přestože město plánuje stavět nové byty, současně plánuje prodat stovky těch, které již vlastní.
Pohled na pražský magistrát z rezidence primátora (ilustrační foto)
Pohled na pražský magistrát z rezidence primátora (ilustrační foto) | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Pražský magistrát plánuje zvýšit nájemné v městských bytech. Pocítí to především domácnosti s nadstandardním příjmem, které bydlí v atraktivnějších lokalitách.

Přestože se ceny nájmů v Praze za loňský rok zvýšily až o desetinu, najdou se v hlavním městě lidé, kteří za pronájem hradí takřka symbolické částky. Jedná se právě o nájemníky městských bytů. Někteří dnes za jeden metr čtvereční platí dokonce jen okolo 50 korun měsíčně, což je zhruba čtyřikrát méně, než je v Praze běžné.

V levných městských bytech přitom zdaleka nebydlí pouze lidé s finančními či zdravotními problémy. Čisté výdělky řady z nich se pohybuje v rámci desítek tisíc korun. Vedení metropole proto začne ještě letos s cenami nájmů hýbat.

"Nyní necháváme zpracovat mapu tržního nájemného v Praze, díky níž budeme vědět, jaká je obvyklá cena v konkrétních lokalitách. Současně chceme mít nově přehled, jaké příjmy mají jednotliví lidé, kteří v městských bytech bydlí. Podle toho pak budeme ceny upravovat," říká radní pro bytovou politiku Radek Lacko (ANO).

Ceny nájmů by se měly začít měnit už na podzim. Městských bytů je v Praze v současnosti zhruba osm tisíc, zdražení se však podle Lacka nemusí týkat všech nájemníků. Konkrétně hovoří o seniorech, lidech s nízkými příjmy či zdravotními problémy - těch se růst cen dotkne minimálně nebo vůbec.

Naopak v případech, kdy v městských bytech bydlí lidé s nadprůměrnou mzdou, se nájmy podle Lacka více přiblíží běžným cenám. "Nechceme však, aby se výše nájmů dostala až na samotnou hranici tržních cen. Stále jde o městské byty, v nichž bydlí potřebné profese," vysvětluje Lacko. Jako příklad uvádí hasiče, policisty, lékaře či soudce.

Otázkou zůstává, jak se městu bude dařit plán v praxi naplňovat. Nájemníci nemají žádnou povinnost své příjmy magistrátu hlásit. Získat údaje o platech by neměl být problém u lidí, kteří s městem podepisují novou smlouvu či jim končí stávající. Komplikace však mohou nastat u těch nájemníků, kteří si své příjmy chtějí nechat pro sebe a současně mají smlouvu na dobu neurčitou. Na ty město nemá dostatečnou páku. Na neurčito přitom Praha pronajímá zhruba čtyři tisíce bytů.

V následujících letech zároveň Praha plánuje postavit stovky nových městských bytů. "Vytipováváme pozemky, na nichž by mohly další byty vzniknout," říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ). Na výstavbu jsou ve speciálním fondu vyčleněny zhruba tři miliardy korun. První bytový dům se začne stavět příští rok na Černém Mostě. Vznikne tam zhruba 180 bytů.

Magistrát má nyní vytipovaných dvanáct parcel na různých místech metropole. Dohromady se jedná o 12 celků. Vyjma zmíněného Černého Mostu by nejvíce městských bytů mohlo vzniknout v Libni. Na třech tamních pozemcích je podle dosavadních odhadů možné postavit téměř 170 bytů. Další by mohly vyrůst například v Hlubočepech, na Vinohradech či v Troji. Zatímco na Černém Mostě má výstavba odstartovat příští rok, na ostatních místech se dá podle Lacka očekávat zahájení stavby nejdříve za tři roky.

Přestože město plánuje stavět nové byty, současně plánuje prodat stovky těch, které již vlastní. Podle Lacka se jedná o byty, jejichž prodej schválilo bývalé vedení a stávající rozhodlo, že jejich privatizaci nechá doběhnout, jelikož s ní již někteří zájemci o nemovitosti počítají.

 

Právě se děje

Další zprávy