Praha se bojí dalšího kolapsu, odložila rekonstrukci Vinohradské ulice. Jen opraví koleje

ČTK ČTK
10. 4. 2018 14:40
V hlavním městě by se měla letos uskutečnit téměř třicítka velkých oprav. Dopravu v létě zkomplikují i sportovní a kulturní akce.
Bez aut? (vizualizace)
Bez aut? (vizualizace) | Foto: IPR Praha

Praha - Pražský magistrát odložil kompletní rekonstrukci Vinohradské ulice. Dopravní podnik pouze opraví koleje v úseku mezi stanicemi Flora a Želivského. Dolní část ulice směrem k Národnímu muzeu se do konce roku opravovat nebude. Na dotaz agentury ČTK to dnes řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

Důvodem je souběh s rekonstrukcí Husitské, která způsobila na začátku března na Žižkově dopravní kolaps. V Praze by se měla letos uskutečnit téměř třicítka velkých oprav. Dopravu v létě zkomplikují i sportovní a kulturní akce.

"První fáze v dolní části Vinohradské nebude letos, a to minimálně po dobu uzavírky Husitské. Uskuteční se fáze v horní části mezi Florou a Želivského," řekl Dolínek. Husitská ulice v Praze 3 má být uzavřena do 5. prosince.

V horní části Vinohradské jsou podle Dolínka vždy dva jízdní pruhy. Nikde ale neslouží oba naráz jako průjezdné, ale jeden například jako odbočovací. "Díky tomu tam může být zřízeno staveniště a zároveň zachováme v obou směrech provoz pro automobily, což je pro nás klíčové," řekl. Tramvajové koleje jsou v tomto úseku podle něj v havarijním stavu.

Letos nebude výrazněji omezen provoz ani na Štěrboholské spojce. "Bude tam pouze běžná oprava. Nicméně komunikace je ve špatném technickém stavu," řekl Dolínek. Práce by se měly uskutečnit zejména o víkendech. Na léto byla odložena oprava ulice Na Slupi ve směru z Nuslí do Podskalí. Původně měla začít na jaře.

Celkem je na zbytek letošního roku naplánována téměř třicítka významných dopravních omezení. Jednou z nich bude oprava v Kamýcké ulici v Suchdole, která bude uzavírána po částech. Další významnou komunikací je Wilsonova, kde se bude pracovat na dvou místech.

Nejprve začnou opravy 2. července u křižovatky Bulhar. Práce tu potrvají do 30. července. Uzavřen bude vždy jeden jízdní pruh. Ve zbylém úseku se uskuteční druhá část oprav od 10. července do 20. srpna. Také v tomto případě pojedou řidiči pouze jedním pruhem.

Oprava kanalizace je plánována na Strakonické. Podle dokumentu, který radní schválili, měla začít dnes a doprava měla být částečně omezena. "Na Strakonické žádné omezení v tuto chvíli není. V seznamu dopravních omezení sice akce figuruje, ale zatím tuto akci připravujeme," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pokračovat budou i započaté rekonstrukce. Kompletně rekonstruována je Zenklova v Praze 8. Podle Dolínka je dopravní podnik proti harmonogramu v předstihu.

"Proto jsme se dohodli, že od tohoto týdne bude navýšen počet lidí od Pražské vodohospodářské společnosti, aby i oni zrychlili některé své práce. To by mohlo vést k tomu, že se rekonstrukce urychlí v řádu týdnů," řekl. Práce dělníci prý zrychlili i v Husitské, jejíž uzavírka způsobila na začátku března kolaps.

Jednou z nejvýznamnějších sportovních akcí, která omezí dopravu, bude v neděli 6. května Pražský mezinárodní maraton. Uzavření ulic se bude týkat celé délky trasy, která vede centrem i širším centrem města. Vybrané ulice Jižního Města uzavře v neděli 16. září od 10:30 do 13:00 Běh Prahou 11.

Některé malostranské a smíchovské ulice budou uzavřeny od 23. do 24. června, kde se v okolí Střeleckého ostrova a Kampy uskuteční každoroční hudební festival United Islands od Prague.

V seznamu oprav chybí rekonstrukce pražských mostů, které město řeší samostatně. Seznam oprav úřad připravoval ke konci ledna, peníze na opravy mostů vyčlenilo vedení města z rozpočtu později.

 

Právě se děje

Další zprávy