Praha otestovala taxislužbu Uber, přestupky odhalila u každé kontroly

ČTK ČTK
21. 4. 2016 16:36
Pražský magistrát provedl celkem 17 kontrol, ve všech případech bylo zjištěno porušení zákona o silniční dopravě i zákona o cenách. Mezi odhalenými přestupky je mimo jiné předražení. Společnost Uber před několika týdny poslala magistrátu dopis, že chce s městem spolupracovat. Praha o možné spolupráci zatím nerozhodla.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Pražský magistrát odhalil téměř dvě desítky přestupků při provozu alternativní taxislužby Uber. Na jednání magistrátního dopravního výboru to dnes řekl vedoucí odboru taxislužby Jiří Bureš. Mezi odhalenými přestupky je předražení nebo další porušení zákona o silniční přepravě a zákona o cenách. Společnost Uber před několika týdny poslala magistrátu dopis, že chce s městem spolupracovat. Praha o možné spolupráci zatím nerozhodla.

Řidiči a zákazníci Uberu se spolu spojují a domlouvají na odvozu prostřednictvím mobilní aplikace firmy. Řidiči ale nejsou zaměstnanci Uberu. Platba za cestu se vypočítává také pomocí aplikace a hradí se platební kartou.

"Provedli jsme celkem 17 kontrol. Ve všech případech bylo zjištěno porušení zákona o silniční dopravě i zákona o cenách," řekl Bureš. Sedm jízd provedli magistrátní úředníci prostřednictvím aplikace Uber-black, zbylé prostřednictvím Uber-pop.

Mezi prohřešky je například to, že vozidla neměla vyvěšeny ceníky, což odporuje zákonu o cenách. "Konstrukce ceny je v rozporu s nařízením hlavního města," řekl Bureš. Uber prý dodržuje nástupní sazbu i výši ceny za kilometr, ale nikoliv částku za čekání.

V případě zákona o silniční dopravě jej porušovali řidiči tím, že sice měli všechny potřebné doklady, avšak vozidlo neměli označeno tak, jak vyžaduje zákon.

V rámci postihů nyní magistrát všechny přestupky řeší s konkrétními přepravci. Ve dvou případech už úřad rozhodl a udělil pokutu 50 000 korun. Oba řidiči se odvolali a ministerstvo dopravy ji snížilo na 20 000 korun. Pokuty za řidiče platí podle Bureše společnost Uber.

Praha má dlouhodobé problémy především s nepoctivými taxikáři. Uber před několika týdny nabídl Praze pomoc. Město ji zatím odmítá. Podle informací magistrátu je v metropoli 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů. V lednu na protest proti postoji města zablokovali taxikáři magistrálu. Řidiči taxi protestovali také loni v létě, nelíbilo se jim magistrátem zamýšlené přezkušování z místopisu a cizího jazyka.

 

Právě se děje

Další zprávy