Praha odpustí nájem podnikatelům v městských prostorech. Pouze ale části z nich

ČTK ČTK
29. 4. 2020 13:02
Pražský magistrát odpustí nájemné podnikatelům v městských prostorech. Odpuštění se nebude týkat všech, ale pouze těch, kteří měli při opatřeních proti koronaviru zcela zavřeno. Nájemné nebudou muset platit živnostníci například v pohostinství, poskytování služeb, sportu, kultuře nebo činnosti cestovních agentur. Řekl to pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Plán musí ještě schválit pražští radní.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

"Konkrétní čísla a počet subjektů, kterých se to bude týkat, budeme dávat v horizontu týdne, dvou," řekl Chabr. Nájemné bude odpouštěno za dobu krize, poté je možné podle něj jednat případně o slevách na další měsíce. O tom ale rozhodnuto nebylo.

Praha bude obchodníky v městských prostorech, kterým nájem odpustí, vybírat, neboť někteří z nich při krizi zavřít nemuseli. Navíc podle Chabra tuto podporu nepotřebují například silné segmenty podnikání jako banky či pojišťovny.

Opatření se bude podle Chabra týkat oblastí podnikání, kterými jsou stravování a pohostinství, maloobchod a velkoobchod s výjimkou prodeje potravin, ubytování, poskytování služeb, kulturní činnosti, sportovní, zábavní a rekreační činnosti a turismu.

Od obchodníků bude chtít město čestné prohlášení, že jejich podnikání bylo omezeními skutečně dotčeno. Zároveň bude požadovat, aby se zavázali, že svou činnost po skončení opatření obnoví či udrží.

Magistrát bude v některých případech také požadovat, aby živnostníci provozovny upravili, aby jejich podoba neodporovala tzv. magistrátnímu manuálu dobré praxe. "Nechceme, aby někdo předělával za miliony výlohu, my jen chceme, že když má provozovnu oblepenou 20 různými poutači, tak jen chceme, aby je sundal," řekl Chabr.

Praha již v uplynulých týdnech například odpustila podnikatelům penále z nezaplaceného nájmu nebo odložila jeho splátky.

 

Právě se děje

Další zprávy