Metro na trase D vyjede v roce 2023, plánuje Praha. Radní mají návrh dohody s vlastníky pozemků

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 2. 2017 12:27
Podle nového harmonogramu má první etapa stavby metra D mezi Pankrácí a Novými Dvory začít v roce 2019 a být dokončena do roku 2023. Městu stále ještě chybí část potřebných pozemků. Nyní schválila návrh dohody s vlastníky. Ti by se měli zavázat k tomu, že dovolí stavět na svých pozemcích metro. Město pak slíbí, že bude spolupracovat na tvorbě studie na zástavbu pozemků, kde majitelé chtějí vybudovat nové budovy.
Vizualizace stanice Nádraží Krč.
Vizualizace stanice Nádraží Krč. | Foto: Dopravní podnik hl. města Prahy

Praha - Pražští radní dnes schválili návrh znění dohody s vlastníky pozemků v Krči nutných pro stavbu trasy metra D. To ulevit přetížené trase C a má spojit centrum se sídlišti na jihu města.

Vlastníci by se měli podpisem zavázat k tomu, že dovolí Praze stavět na svých pozemcích metro. Město pak slíbí, že bude spolupracovat na tvorbě studie na zástavbu pozemků, kde majitelé chtějí vybudovat nové budovy. Praze však stále ještě část pozemků pro stavby trasy D chybí.

Dohodu podepíše Praha, dopravní podnik (DPP) a vlastníci. Vůli podepsat ji měla také Praha 4, to se nakonec nestane, právo vyjádřit se jí ale zůstane.

"Identifikovali jsme místa, která jsou problematická. Slibujeme si od toho (dohoda) lepší průběh spolupráce s vlastníky, aby měli možnost ve spolupráci s Prahou, dopravním podnikem a Institutem plánování a rozvoje území rozvíjet," řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Vlastníci mají podle návrhu dohody v úmyslu na pozemcích u Thomayerovy nemocnice postavit několik domů, které vytvoří okolí stanice metra. Jedná se o polyfunkční budovy s obchodní, administrativní a rezidenční částí.

Město výměnou za možnost vzniku stanice nabídlo podle dokumentu zahájení změny územního plánu tak, aby odpovídal záměrům obou stran, tedy stavbě metra i budov. Zpracování změny by mělo být zahájeno do šesti měsíců.

Praha má s výkupy pozemků nejen v okolí Thomayerovy nemocnice dlouhodobé problémy. Trasa zasahuje do 718 pozemků, z nichž přes tři stovky je v soukromém vlastnictví.

První etapa stavby metra D mezi Pankrácí a Novými Dvory by mohla začít v roce 2019 a být dokončena do roku 2023, uvedl v pondělí náměstek primátorky Petr Dolínek.

Praha chce zahájit v září příštího roku geologický průzkum. Letos v listopadu by měla být vypsána soutěž, v níž najde firmu, která průzkum provede. Město také vypracovalo harmonogram stavby a rozdělilo ji do etap.

Metro D spojí centrum s jižní částí města. Nejprve se začne stavět úsek z Pankráce do Písnice. V další fázi pak zbylé dvě stanice Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru.

Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun. Jezdit v něm budou automatizované soupravy bez řidiče. Nedávno otevřené stanice metra A do Motola vyšly na necelých 20 miliard korun.

Stavbu trasy D metra Praha několikrát odložila. V plánech projektantů se objevila již za minulého režimu. V uplynulých dvou dekádách ji měla například ODS v předvolebním programu v roce 2006. Někdejší vedení města několikrát ohlásila datum, kdy by mohla stavba začít, zmíněny byly například roky 2010 nebo 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy