Praha má nejméně dlouhodobě nezaměstnaných lidí z celé Evropské unie

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
3. 11. 2015 14:34
Míra dlouhodobé nezaměstnanosti se v EU pohybuje v širokém rozmezí od 0,8 procenta v Praze či Horním Bavorsku až po 22,9 procenta ve španělském regionu Ceuta. Porovnání týkající se lidí, kteří hledají práci déle než rok, zveřejnil Český statistický úřad. Problém trápí hlavně jižní členské státy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Nejméně dlouhodobě nezaměstnaných z celé Evropské unie měla ke konci loňského roku česká metropole Praha spolu s německým Horním Bavorskem a Západním Rakouskem. Míra dlouhodobé nezaměstnanosti - tedy podíl osob, které jsou bez práce rok a déle, vůči práceschopným obyvatelům - zde dosahovala pouhých 0,8 procenta.

Vyplývá to z údajů Eurostatu, které jako porovnání územních celků NUTS 2 analyzoval a dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Naopak nejvyšší dlouhodobou nezaměstnanost, překračující dvacet procent, měly mezi 265 vybranými územními celky v rámci EU řecké a španělské regiony.

Regiony s nejnižší dlouhodobou nezaměstnaností:

Pořadí Region Hodnota (2014)
1. Praha (ČR) 0,8 %
1. Horní Bavorsko (Německo) 0,8 %
1. Západní Rakousko (Rakousko) 0,8 %
2. Freiburg (Německo) 0,9 %
3. Dolní Franky (Německo) 0,9 %

Z celkem dvaceti regionů s nejnižším počtem obyvatel bez práce (rok a déle) jich bylo deset v Německu, čtyři ve Spojeném království, tři ve Švédsku, dva v Rakousku a jeden - díky Praze - v Česku.

Regiony s nejvyšší dlouhodobou nezaměstnaností:

Pořadí Region Hodnota (2014)
1. Autonomní město Ceuta (Španělsko) 22,9 %
2. Západní Řecko (Řecko) 22,1 %
3. Střední Makedonie (Řecko) 21,6 %
4. Attika (Řecko) 21,1 %
5. Epirus (Řecko) 20,3 %

Vyšší než desetiprocentní byla míra dlouhodobé nezaměstnanosti ve 42 regionech Unie. Shodně po třinácti z nich bylo v Řecku a Španělsku, šest v Itálii, pět ve Francii, dva v Chorvatsku a dva na Slovensku (Střední a Východní Slovensko). Více než desetiprocentní míru dlouhodobé nezaměstnanosti vykazoval rovněž region Brusel-hlavní město.

"Problém dlouhodobé regionální nezaměstnanosti je značný. Přitom je potřeba si uvědomit, že sociálně ekonomická situace je v řadě oblastí ještě svízelnější, protože mnoho respondentů nesplňuje kritéria pro zařazení mezi nezaměstnané (aktivní hledání práce, schopnost nástupu do 14 dnů), a jsou tedy klasifikováni jako ekonomicky neaktivní," připomínají autoři analýzy ČSÚ Marta Petráňová a Bohuslav Mejstřík.

Jak dopadly další regiony České republiky? Z celkem 265 regionů EU jsou na tom po první Praze nejlépe Střední Čechy na 64. místě. Region Jihozápad je na 80. místě, Severovýchod na 92. místě a hned za ním na 93. příčce Jihovýchod. V první polovině pořadí se umístila i Střední Morava, a to na 112. místě. Dlouhodobá nezaměstnanost řadí region Moravskoslezsko na 157. místo v EU a Severozápad na 167. místo.

Celková data o počtu lidí bez práce (tedy obecná, ne pouze dlouhodobá nezaměstnanost) v jednotlivých regionech EU za minulý rok zveřejnil Eurostat již letos v květnu. Praha a Horní Bavorsko podle nich zaznamenaly vůbec nejnižší obecnou míru nezaměstnanosti - 2,5 procenta. Opačná strana žebříčku jednoznačně připadla Španělsku. Andalusie v roce 2014 zaznamenala celkem 34,8 procenta nezaměstnaných a Kanárské ostrovy 32,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy