Praha je jedenáctá na světě v počtu kongresů, hosté utratí až třikrát víc než běžní turisté

ČTK ČTK
30. 5. 2017 11:05
Celé Česko si pohoršilo o dvě pozice na 27. místo, Praha ale zůstává 11. v žebříčku měst.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Archiv KCP

Praha - Praha se loni udržela na 11. místě mezinárodního žebříčku měst s největším počtem velkých kongresů. Celé Česko si pohoršilo o dvě pozice na 27. místo. Vyplývá to z údajů mezinárodní asociace ICCA (International Congress and Convention Association), které dnes zveřejnila agentura CzechTourism.

V loňském roce se v České republice uskutečnilo 156 mezinárodních konferencí, kterých se účastnilo přes 57 000 delegátů. Česko za sebou nechalo například Norsko, Indii či Rusko.

V rámci zemí Visegrádské čtyřky si lépe vedlo Polsko na 17. místě, naopak hůře dopadlo Maďarsko (33. místo) a Slovensko (63. místo). Na špičce žebříčku zůstávají USA s počtem 934 konaných kongresů, dále Německo (689 akcí) a Velká Británie (582 akcí).

Praha, kde se odehrává většina kongresů v ČR, se pak umístila v celosvětovém žebříčku na 11. místě, tedy stejně jako předloni. Předčila tak metropole jako například Řím, Stockholm či Peking. Vedla si nejlépe i ve srovnání měst V4 - Budapešť obsadila 16. místo, Varšava 30. místo a Bratislavě patří 120. pozice na žebříčku. Nejoblíbenějším kongresovými městy vůbec jsou Paříž, Vídeň a Barcelona.

"Kongresový turismus je významným odvětvím cestovního ruchu v ČR. Útrata delegátů mířících na kongres je až trojnásobná oproti běžnému turistovi," uvedl vedoucí Czech Convention Bureau Zdeněk Giormani. Průměrná útrata na delegáta je zhruba 2228 dolarů (53 000 korun). Průměrná doba trvání jednoho kongresu je 3,67 dne.

Podle údajů Českého statistického úřadu se v tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních konalo loni 12 589 kongresových akcí, na které přijelo více než 1,3 milionu účastníků. Nejvíc jich bylo v Praze - přes 4000 konferenčních akcí, kterých se zúčastnilo přes půl milionu delegátů.

 

Právě se děje

Další zprávy