Praha chce vylepšit Vítězné náměstí. Vypíše soutěž na proměnu v reprezentativní místo

Ekonomika Ekonomika
13. 3. 2018 14:11
Intenzivní dopravu a kvalitní veřejný prostor lze skloubit stejně jako v Londýně, věří náměstkyně primátorky Petra Kolínská.
Vítězné náměstí (klikněte pro úplné zobrazení).
Vítězné náměstí (klikněte pro úplné zobrazení). | Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Praha - Komplikovaná dopravní situace a nehostinné prostředí náměstí patří mezi hlavní problémy Vítězného náměstí v pražských Dejvicích. To má změnit urbanisticko-architektonická soutěž na novou podobu náměstí, kterou 16. dubna vyhlásí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha).

"Kulaťák je další z řady významných pražských náměstí, které se chystáme zlepšit. V běhu je rekonstrukce Malostranského náměstí, špičkové světové týmy se chystají upravit park na Karlově náměstí, věnujeme se ale i náměstím mimo centrum. Příkladem je třeba náměstí OSN ve Vysočanech," říká primátorka Adriana Krnáčová.

Vítězné náměstí.
Vítězné náměstí. | Foto: IPR

Náměstí se má stát "reprezentativním místem Prahy 6, které bude dobře přístupné pro všechny, ať už se pohybují pěšky, na kole, automobilem, nebo veřejnou dopravou".

Porotě soutěže bude předsedat odborník na urbanismus Jan Jehlík. Jejím dalším členem pak bude i autor londýnského Trafalgar Square Peter Heath nebo berlínský architekt Ivan Reimann. V porotě zasednou i zástupci města v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou, náměstkyní Petrou Kolínskou, náměstkem Petrem Dolínkem a zástupci městské části Praha 6.

Právě Londýn podle náměstkyně Kolínské slouží jako důkaz, že je možné skloubit intenzivní dopravu a kvalitní veřejný prostor.

 

Právě se děje

Další zprávy