Praha chce koupit Pražské vodovody a kanalizace. Cena se může vyšplhat až na pět miliard

Petr Lukáč Petr Lukáč
27. 6. 2017 16:39
Pražští radní odsouhlasili odkup Pražských vodovodů a kanalizací od francouzské firmy Veolia. Cena nákupu by mohla dosáhnout až pěti miliard korun. Vedení Prahy dlouhodobě vadí situace kolem vodovodů a kanalizací, kdy infrastrukturu vlastní město, ale provoz zajišťuje francouzská Veolia.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: René Volfík, René Volfík

Praha - Pražští radní udělali další krok k tomu, aby hlavní město ovládlo své vlastní vodovody a kanalizace. Radní na svém úterním jednání schválili záměr města odkoupit od francouzské Veolie firmu Pražské vodovody a kanalizace (PVK). O rozhodnutí jako první informoval server E15.

Praha svůj záměr na ovládnutí PVK oznámila loni na podzim. Během předběžných jednání podle informací online deníku Aktuálně.cz vznikl plán, podle kterého mělo město nejdříve získat 34procentní balík ve firmě a následně dokoupit i zbytek. Předběžné odhady hovořily o hodnotě PVK zhruba na úrovni pěti miliard korun.

Právě nové ocenění je jedním z prvních kroků, které musí Praha udělat. Provede ho pro ni dceřiná Pražská vodohospodářská společnost (PVS) spolu s externí firmou. Dokončení odkupu se neočekává ještě v letošním roce.

Hlavnímu městu se dlouhodobě nelíbí smlouva, kterou má s francouzskou společností uzavřenou. Zatímco Praha skrze PVS ovládá vodohospodářskou infrastrukturu, její provoz pro ní zařizuje právě společnost Pražské vodovody a kanalizace patřící Veolii. Současné vedení Prahy si stěžuje, že výše nájemného neumožňuje ani dostatečnou údržbu potrubí.

Veolia koupila od Prahy firmu PVK na konci 90. let. Hlavním problémem je nyní podle radních fakt, že smlouvu město v roce 2004 prodloužilo z roku 2013 až do roku 2028. A to prakticky zadarmo.

Příliš dlouhé a nevýhodné smlouvy českým městům neumožňují čerpat evropské dotace na velké infrastrukturní projekty. Praha si tak například musí ze 100 procent platit novou čističku odpadních vod, na kterou by jinak z Bruselu dostala mnohamiliardový přídavek.

Praha není ve svém záměru jediná. Již v roce 2015 vyplatila Veolii Plzeň, která jí za předčasné ukončení provozní smlouvy zaplatila 709 milionů korun. Předminulý týden se k podobnému kroku odhodlaly i severočeské obce. Ty za odchod Veolie ze Severočeské vodárenské společnosti zaplatí přes miliardu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy