Praha chce koupit pět "chytrých" lamp, každá přijde na více než 320 tisíc

ČTK ČTK
29. 8. 2017 13:03
"Chytré" lampy mají regulovat osvit a tím šetřit energii, zároveň budou osazeny senzory pro sběr dat o kvalitě ovzduší, teplotě, hluku nebo hustotě dopravy. Budou v sobě mít také nabíječky pro elektromobily.
Soumrak lamp, které dokážou jen svítit. (ilustrační foto)
Soumrak lamp, které dokážou jen svítit. (ilustrační foto) | Foto: iStock

Praha - Vedení pražského magistrátu vypíše zakázku na dodání pěti sloupů veřejného osvětlení, které nahradí současné lampy na Karlínském náměstí. Pět nových lamp bude mít v sobě nabíječky pro elektromobily. Vyplývá to z usnesení, které dnes schválili radní.

Předpokládaná hodnota zakázky je 1,33 milionu korun bez DPH, tedy zhruba 322 tisíc korun na jednu lampu po započítání daně. Dalších více než 400 tisíc chce magistrát v rámci jiné zakázky dát na "související činnosti nutné k realizaci projektu". Další desítky sloupů veřejného osvětlení magistrát zmodernizuje.

Radní již v červenci rozhodli o modernizaci 87 sloupů veřejného osvětlení v Karlíně. "Chytré" lampy mají regulovat osvit a tím šetřit energii, zároveň budou osazeny senzory pro sběr dat o kvalitě ovzduší, teplotě, hluku nebo hustotě dopravy. Nyní vedení magistrátu schválilo zakázku na pořízení pěti úplně nových lamp, které kromě toho umožní nabíjení elektromobilů.

Chytré osvětlení má zatím fungovat v pilotním provozu, který magistrát vyhodnotí po roce fungování. Zakázka na pět nových lamp má podle schváleného dokumentu vyjít na 1,33 milionu korun bez DPH, dalších více než 400 tisíc korun bez daně mají stát další činnosti, jako je marketing či zřízení nových odběrných míst a datového připojení. Cena dříve ohlášené modernizace 87 lamp by podle odhadu magistrátu neměla přesáhnout 8,5 milionu korun bez DPH.

Záměrem projektů smart city je využít technologické inovace pro zvýšení kvality života ve městě a zároveň snížení ekologické stopy. V Praze má zapojení moderních technologií na starosti městská firma Operátor ICT, která spravuje chod karty MHD lítačka i končící Opencard.

V koncepci Smart Prague město v pilotním provozu spustilo chytré lavičky a solární odpadkové koše za několik milionů korun. V tomto volebním období město na chytré projekty vyhradilo částku 600 milionů korun. Operátora ICT v minulosti kritizovaly pražská opozice a nezisková organizace Transparency International. Důvodem je malá možnost veřejné kontroly firmy, v níž mohou podle nich zmizet miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy