Praha 4 chce po státu čtyři miliardy na zastřešení Spořilovské ulice

ČTK ČTK
21. 7. 2017 11:05
Místní obyvatelé si už několik let stěžují na hluk a smog. Zastřešení by jim mělo pomoci. Spořilovskou využívají kamiony jako náhradu za chybějící Pražský okruh mezi D1 a hradeckou dálnicí.
Kolony na Spořilovské ulici.
Kolony na Spořilovské ulici. | Foto: praha4.cz

Praha - Radnice Prahy 4 požádala stát o dotaci na zastřešení Spořilovské ulice. Jde o čtyři miliardy korun, které by podle radnice mělo dostat hlavní město. Uvedl to mluvčí městské části Jiří Bigas.

Spořilovskou využívají kamiony jako náhradu za chybějící Pražský okruh mezi D1 a hradeckou dálnicí. Okruh staví stát a nyní o jeho podobě jedná i s vedením Prahy. Kdy ale okruh vznikne, zatím není jasné.

Místní obyvatelé si už několik let stěžují na hluk a smog. Zastřešení by jim mělo pomoci.

"Pro realizaci těchto opatření vás zdvořile žádáme o dotaci ve výši čtyři miliardy korun hlavnímu městu Praze, které má výstavbu zastřešení Spořilovské spojky v kompetenci," napsal starosta Petr Štěpánek (SZ/Trojkoalice) premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Takzvané těžké zakrytí Spořilovské by se týkalo úseku dlouhého 1100 metrů. Nad zastřešenou tunelovou částí plánuje radnice nový park o výměře zhruba čtyř hektarů a nová sportoviště. Zakrytím se podle Prahy 4 zlepší hluková a emisní situace v okolí - dlouhodobě jsou tu překračovány limity, zejména hodnoty karcinogenního benzo(a)pyrenu a prachových částic.

Na zvýšený hluk a emise si obyvatelé Spořilova stěžují od zprovoznění Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D5 v roce 2010, kdy začal platit zákaz vjezdu kamionů na Jižní spojku mezi Smíchovem a Krčí. Kamiony tak z Pražského okruhu ve směru na Hradec Králové jezdí po D1 a následně po Spořilovské, ze které se vrací na Jižní spojku. Situaci by měla zlepšit dostavba Pražského okruhu mezi D1 a hradeckou dálnicí.

 

Právě se děje

Další zprávy