Pracující roboti mají platit sociální pojištění, návrh projedná Evropský parlament

Alice Stejskalová Alice Stejskalová
Aktualizováno 23. 6. 2016 21:15
Za roboty, díky nimž zaměstnavatelé ušetří náklady za lidské pracovníky, by se mělo odvádět sociální pojištění. Navrhuje to lucemburská poslankyně Evropského parlamentu. Kritici návrhu uvádějí, že se dosud neprokázala souvislost mezi robotizací a nezaměstnaností.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Brusel – Pracující roboti by měli dostat status „elektronického člověka“ se zvláštními právy a povinnostmi. Jejich vlastníci by mimo jiné měli platit sociální pojištění. Navrhuje to lucemburská poslankyně Evropského parlamentu Mady Delvauxová, která je členkou skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů.

Návrh reaguje na rozšiřující se automatizaci, s níž přicházejí obavy z nežádoucích ekonomických dopadů v podobě nezaměstnanosti či nerovnosti. Firmy, které nahradí zaměstnance roboty, by podle návrhu měly uvést, kolik peněz díky tomu ušetří na sociálním pojištění.

Kritici návrhu poukazují na jeho předčasnost a administrativní náročnost, uvádí agentura Reuters. Patří mezi ně například sdružení VDMA, sdružující firmy specializující se právě na automatizaci výroby jako Siemens nebo výrobce robotů Kuka. Návrh je reálný v rozmezí padesáti, nikoli deseti let, říká šéf sdružení Patrick Schwarzkopf.

Zároveň dodává, že se dosud neprokázala souvislost mezi robotizací a nezaměstnanosti. Jako příklad uvádí rostoucí počet zaměstnanců v německém automobilovém průmyslu – mezi lety 2010 až 2015 stoupl o 13 procent.

Návrh by se mohl dostat před celý Evropský parlament k hlasování ke konci roku. Předtím ovšem musí projít Evropskou komisí, která jej zatím nekomentovala, uvedl web CNN.

Před nezaměstnaností v souvislostí s robotizací a nástupem takzvaného Průmyslu 4.0. varují především odboráři. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvádí, že je ohrožena až polovina pracovních příležitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy