Pracovní agentury musí kontrolovat docházku, potvrdil soud

Tomáš Fránek
13. 10. 2014 19:54
Agentura neuspěla s tvrzením, že evidenci musí vést jen společnosti, u kterých její zaměstnanci pracují.
Foto: Jan Langer

Praha – Agentury práce musí přesně vést a kontrolovat pracovní dobu, přesčasy i čerpání dovolené u lidí, které pronajímají firmám. A to bez ohledu na to, jestli si takovou evidenci vedou samotné podniky. V opačném případě hrozí agenturám pokuta až do výše 400 tisíc korun.

Rozhodnutí liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem, které povinnost dvojího vedení detailních přehledů potvrzuje, se dotkne 1600 oficiálně registrovaných pracovních agentur. Především pak desítek tisíc jejich zaměstnanců, kteří by díky tomu měli být lépe chráněni a měli by dostávat správně vypočítanou mzdu. Pro samotné firmy jako zaměstnavatele se stávající povinnosti nijak nemění.

Základ pro výpočet mzdy

Soud v Liberci rozhodoval o pokutě 170 tisíc korun pro společnost MA Traiding, která nabízí pracovníky pro lodní dopravu. Jedním z jejích prohřešků bylo podle úřadu práce právě to, že nevedla evidenci pracovní doby. Agentura tvrdila, že ze zákoníku práce vyplývá taková povinnost jen pro společnosti, u kterých agenturní zaměstnanci pracují. Soudci to ale odmítli a pokutu potvrdili.

Vedení přehledů pracovní doby včetně přesčasů a dovolených u agentur není podle rozhodnutí soudu jen zbytečným byrokratickým opatřením, ale podstatným údajem pro výpočet mzdy. Tedy základem pro to, kolik si agenturní zaměstnanci vydělají.

„Je to agentura práce, která je při agenturním zaměstnávání ve vztahu k fyzické osobě zaměstnavatelem. Je proto povinna plnit veškeré povinnosti zaměstnavatele, tedy i vyplácení mzdy, pro které je evidence pracovní doby nezbytná,“ rozhodl senát krajského soudu vedený soudkyní Lucií Trejbalovou.

Společnost MA Traiding, která není v současné době na seznamu státem povolených agentur, nechce případ dále komentovat. S rozhodnutím ale podle vyjádření svých zástupců nesouhlasí a podala proti rozsudku kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.

Problém nejlevnějších agentur

Porušování zákona při evidenci pracovní doby je přitom u agentur poměrně častý problém. Týkají se ho dokonce tři z pětice nejvyšších pokut, které loni udělil Státní úřad inspekce práce.

Je mezi nimi také sankce 355 tisíc korun za několik provinění pro agenturu Edymax Holding. Ta se bránila, že chyby způsobila změna organizace a firma je už napravila. „Doporučení inspektorátu práce respektujeme,“ uvedla manažerka společnosti pro styk s veřejností Slávka Vančáková.

Podle prezidenta Asociace pracovních agentur Radovana Burkoviče ty poctivé pravidla evidence docházky už dnes zcela běžně dodržují. Problémy jsou naopak s agenturami, které se snaží nabízet zaměstnance co nejlevněji.

Upozorňuje také, že agentury sice v praxi potřebné údaje mají, při vedení evidence jsou nicméně zcela závislé na firmách. „Bez odevzdaného pokynu s potvrzenou docházkou nemohu vyplatit agenturnímu zaměstnanci mzdu,“ vysvětluje s tím, že nakonec jsou to vždy firmy, které odpovídají za to, zda vpustí člověka na pracoviště a přidělí mu práci. „To by agentury musely mít na každém pracovišti svého vedoucího, což je nesmysl,“ dodává Burkovič.

___

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Hlasujte pro nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Svůj hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy