Pracovní agentury čekají přísnější pravidla. Novelu zákona podepsal Zeman

ČTK ČTK
23. 6. 2017 10:54
Agentury budou nově muset zaplatit půlmilionovou kauci, pokud budou chtít nabízet své služby. Norma také umožní postih skrytého zajišťování pracovníků a zvýší sankce za pochybení agentur. Agenturní zaměstnávání bylo v minulosti terčem kritiky, týkající se špatných pracovních podmínek nebo nízkých mezd pronajímaných pracovníků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Pravidla agenturního zaměstnávání se zpřísní. Agentury budou muset zaplatit půlmilionovou kauci, pokud budou chtít nabízet své služby. Předpokládá to novela zákona o zaměstnanosti, kterou dnes podepsal podle informací Hradu prezident Miloš Zeman. Norma také umožní postih skrytého zajišťování pracovníků.

Za "zastřené zprostředkování zaměstnání", tedy zajišťování pracovních sil bez respektování zákonných podmínek, bude podle předlohy hrozit pokuta až pět milionů korun. Změna má omezit zejména nedodržování zásady srovnatelných mzdových a pracovních podmínek dočasného přidělovaného zaměstnance. Zabránit by měla také obcházení odvodů na sociální a zdravotní pojištění a záloh na daň z příjmu.

Novela také zvýší sankce za pochybení agentur. Od změn si ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje to, že na trh budou vstupovat pouze ty agentury, které mají odpovídající zázemí a jsou schopny zaručit minimální účetní a provozní standardy včetně materiálního vybavení.

Agenturní zaměstnávání bylo v minulosti terčem kritiky, týkající se špatných pracovních podmínek nebo nízkých mezd pronajímaných pracovníků. Počet pracovníků, které si firmy pronajímají od agentur práce, se za posledních pět let zvýšil o 62 procent. Zatímco v roce 2011 agentury poslaly podnikům 171 800 lidí, loni to bylo 277 400 osob.

Agentury často posílají do firem cizince na práci, o kterou čeští občané nejeví zájem. Podle Asociace pracovních agentur se v ČR kromě čtvrt milionu legálně zaměstnaných agenturních pracovníků pohybuje minimálně stejný počet nelegálních pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy