Firmy musí evidovat pracovní dobu zaměstnanců, rozhodl soud. Platí to pro celou EU

ČTK ČTK
15. 5. 2019 13:46
Všichni zaměstnavatelé v Evropské unii budou muset přesně zaznamenávat dobu, po kterou jsou jejich zaměstnanci v práci. Vyplývá to z úterního rozsudku Soudního dvora Evropské unie, který platí pro všechny státy osmadvacítky.
Home office. Ilustrace
Home office. Ilustrace | Foto: Thinkstock

Soud se zabýval pří mezi španělskou odborovou organizací Federación de Comisiones Obreras a tamní odbočkou Deutsche Bank. Odboráři chtěli, aby německá banka musela zavést systém evidence doby odpracované jejími zaměstnanci každý den.

Deutsche Bank tvrdila, že podle španělských zákonů musejí zaměstnavatelé zaznamenávat jen přesčasy a na konci každého měsíce zaměstnance a odbory informovat o počtu hodin odpracovaných přesčas.

Vyšší španělský soud předal věc k posouzení soudcům do Lucemburku a informoval je o tom, že 53,7 procenta práce odvedené přesčas nebylo ve Španělsku evidováno a že zákony země nejsou schopny zajistit povinnosti, jaké mají zaměstnavatelé na základě evropských pravidel o pracovní době a o ochraně bezpečnosti a zdraví zaměstnanců.

Unijní soud v úterním rozsudku vzkázal členským zemím EU, že "musí uložit zaměstnavatelům, aby zavedli objektivní, spolehlivý a přístupný systém umožňující měřit délku denní pracovní doby u každého zaměstnance".

Soud EU podotkl, že pokud takový systém ve firmách chybí, není možné "objektivně a spolehlivě" určit, kolik hodin je odpracovaných v rámci běžné pracovní doby a kolik během přesčasů. Pro zaměstnance je tak "velmi obtížné, ne-li nemožné", aby prosazovali svoje práva.

Podle agentury AP soudní verdikt zkritizovala největší německá zaměstnavatelská asociace BDA. "My zaměstnavatelé jsme proti univerzálnímu zavádění píchaček v 21. století," uvedla BDA. "Nemůžete na požadavky světa práce 4.0 reagovat systémem píchaček generace 1.0," uvedli představitelé německých zaměstnavatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy