Práce z domova a méně přísný dress code. Banky a pojišťovny ve vedrech vychází zaměstnancům vstříc

ČTK ČTK
1. 8. 2018 17:24
Do práce v košili s krátkým rukávem, nebo více možností využívat home office. Banky a pojišťovny se v letních měsících snaží zaměstnancům práci zpříjemnit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ISIFA/Thinkstock

Praha - Řada zaměstnanců finančních ústavů může při současné vlně veder pracovat z domova, mnozí z nich však naopak chtějí přes den více využívat klimatizovaných kanceláří. Některé banky a pojišťovny upravují i pravidla pro oblečení pracovníků, zjistila ČTK.

"Kanceláře typu 'open space' jsou děleny do menších sekcí. V každé sekci si zaměstnanci mohou klimatizaci vypínat a zapínat, aby pro ně byly pracovní podmínky co nejpříjemnější. Rovněž barely s vodou jsou standardní součástí vybavení," řekla dnes mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Možnost práce z domova je podle ní sice již standardním benefitem, ale nyní přijde mnoha kolegům přesto vhod. "Pracovat z domova mohou například i operátoři call centra, což není na trhu obvyklé," dodala.

"Všechno, co mohou naši lidé vytvořit z kanceláře, dokážou vytvořit odkudkoliv, kde se připojí k internetu. Mohou tak pracovat například z domova a nemusí v panujícím počasí trávit čas v dopravních prostředcích při cestě na pracoviště a zpět," souhlasil personální ředitel skupiny AXA ČR a SR Libor Stodola.

Mluvčí Allianz Václav Bálek ovšem upozornil na to, že někteří zaměstnanci v těchto dnech dobrovolně ruší své plánované 'home office' a raději dojíždějí do kanceláří, neboť v jejich domovech je často nesnesitelné vedro.

"Pokud jde o oblečení, na chodbách teď zkrátka tolik nepotkáváme 'muže v černém', ale 'šviháky lázeňské', takzvaný dress code v souvislosti se rtutí v teploměru nikomu nepředepisujeme. Vychází z povahy práce, naplánovaných schůzek a zdravého rozumu," podotkl.

Česká spořitelna podle mluvčího Filipa Hrubého identifikuje větší počet klientů, kteří se do jejích poboček přichází ochladit. "V otázce pravidel oblékání jsme obecně liberální a pochopitelně respektujeme, když poradci na pobočkách přizpůsobí v rozumné míře své oblečení aktuální vlně veder," poznamenal.

Zaměstnanci Komerční banky volí své oblečení podle druhu vykonávané pozice, vztahu ke klientům, důležitosti jednání či společenské akce, ročního období a zdravotních dispozic.

V létě jsou přípustné boty s odhalenou špičkou, ne však otevřené sandály nebo sportovní boty. Pro muže jsou vhodné jednobarevné kalhoty, sako a košile s dlouhým rukávem. V letních dnech je také možné zvolit košili s krátkým rukávem, a to bez kravaty a saka, uvedl mluvčí banky Michal Teubner.

 

Právě se děje

Další zprávy