Práce bude v Česku méně. A za méně peněz

Redakce EKO
2. 1. 2009 18:03
Nezaměstnanost se může vyšplhat až k sedmi procentům

Praha - Hledáte pozitiva a sociální jistoty? Tak na to v roce 2009 raději zapomeňte. Alespoň pokud jde o vývoj českého trhu práce.

Míra nezaměstnanosti, která v listopadu byla na 5,3 procentech, se podle odhadu analytiků ke konci roku vyšplhá na 5,5 procenta. Nejčernější odhady ale mluví o tom, že příští rok může být podstatně hůř.

"Čekám, že v příštím roce růst nepřesáhne jedno procento a nezaměstnanost vystoupí do blízkosti sedmi procent," komentoval aktuální čísla krátce před Vánoci hlavní analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. Znamená to, že oproti letošnímu říjnu, kdy práci hledalo zhruba 300 tisíc lidí, napřesrok ve stejnou dobu by to mohlo být o 80 tisíc více.

Většina jeho kolegů s ním souhlasí, i když někteří jsou v odhadech přece jen optimističtější. Například David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance, odhaduje pro příští rok růst ve výši dvou procent a s tím související zvýšení míry nezaměstnanosti na 6,5 procenta.

Osudové osmičky

  • V Moravskoslezském kraji, jendom z regionů nejvíc bojujících s nezaměstnaností, klesla v září její míra o 0,2 procentního bodu na osm procent.
  • Jde o jeden z posledních pozitivních údajů z trhu práce. Volných míst bude ubývat, nezaměstnanost v celé zemi by se v roce 2009 mohla vyšplhat až k sedmi procentům.

Nezaměstnanost může růst i v roce 2010

Odborníci navíc varují, že zatím není zdaleka jisté, jestli se trend zastaví v příštím roce, přičemž možnost, podle níž bude nezaměstnanost růst i v roce 2010, se s nově zveřejňovanými údaji jeví být stále blíž.

Do čísel se navíc nezapočítávají agenturní pracovníci ze zahraničí, kterých má jen z mladoboleslavské Škody Auto příští rok odejít zbylých 2500. O tisícovku méně jich firma již propustila od letošního léta.

Již nyní se navíc ví přinejmenším o jedné chystané velké vlně propouštění. Ta má v příštím roce stát místa téměř 14 tisíc zaměstnanců závislých tím či oním způsobem na výrobě aut. Odvětví ale prodělalo velmi těžké období již v druhé polovině roku. Škoda Auto tak byla nucena opakovaně přerušit výrobu, v novém roce bude navíc vyrábět jen čtyři dny v týdnu.

Její rozhodnutí bude znamenat problémy pro široký okruh jejích dodavatelů. Velká část z nich na situaci již reagovala, když své zaměstnance nuceně poslala na prodlouženou vánoční dovolenou. Firmy se na prvním místě kromě externích spolupracovníků budou zbavovat těch zaměstnanců, kteří mají pracovní smlouvy na dobu určitou.

Stavebnictví se zatím drží. Spíš ale setrvačností
Stavebnictví se zatím drží. Spíš ale setrvačností | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Krize mění mapu pracovního trhu

Propouštění letos těžce zasáhlo mimo jiné Světlou nad Sázavou a Poděbrady, kde zkrachovala výroba skláren Bohemia. "Vedle skláren se na nárůstu nezaměstnanosti projevily i problémy automobilového průmyslu a jeho dodavatelů. Poměrně citelný nárůst nezaměstnanosti proto zaznamenaly okresy Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Nový Jičín, Jihlava, ale i Mladá Boleslav," uvedl k situaci prezident české Hospodářské komory Petr Kužel.

Nové analýzy přitom ukazují, že krize mění i mapu zaměstnanosti z celkového hlediska. Sehnat práci tak začíná být daleko těžší i v Praze, která byla vůči problémům, jež těžce sužovaly tradičně například severočeský nebo severomoravský kraj, poměrně imunní. I v hlavním městě a okolí klesl jen za listopad počet volných míst o dalších 750.

Pro zaměstnance v soukromé sféře navíc krize přinese i další nevítaný důsledek.

I ti, kdo si svá místa podrží, totiž budou moci jen s nostalgií vzpomínat na časy pravidelného zvyšování platu. Do Česka dosud nedorazil trend firem, které se se svými zaměstnanci domluvily dokonce na snížení mezd výměnou za slib, že nesáhnou k hromadnému propouštění. Dá se ale očekávat, že jak se bude ekonomické klima dále přiostřovat, dočkáme se toho i u nás.

 

Právě se děje

Další zprávy