PPF vykázala loni čistý zisk 5,9 miliardy korun, o rok dříve byla ve ztrátě

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 6. 2022 17:54
Mezinárodní investiční skupina PPF vykázala za loňský rok čistý zisk 239 milionů eur (5,9 miliardy korun), o rok dříve měla ztrátu 249 milionů eur (6,15 miliardy korun). Celková aktiva skupiny se loni zvýšila a překročila 42 miliard eur (1,04 bilionu korun), v úterý o tom informovala PPF.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

"Všechny naše byznysy loni meziročně zlepšily své výsledky. Navíc jsme za posledních 18 měsíců uskutečnili několik významných transakcí. Celkově tyto akvizice a divestice posílily pozici v odvětvích, ve kterých podnikáme, a také naše finanční rezervy. Díky nim jsme připraveni aktivně investovat," uvedla finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

PPF uvedla, že plánuje investice v souladu se svou strategií diverzifikace byznysu směrem na zavedené západní trhy. "Výhled na následující období ovšem komplikují současné náročné makroekonomické a geopolitické podmínky," upozornila PPF. 

Skupina by měla do konce června dokončit prodej majoritního podílu v ruské Home Credit & Finance Bank. Kompletní dokončení celé transakce, které znamená odchod skupiny Home Credit z ruského trhu, očekává během následujících měsíců. Skupina PPF podle některých expertů pomalu opouští východní trhy, soustředit se chce na Evropu a Spojené státy.

"PPF vždy byla a stále je oportunistická, ale je zde nyní hlubší koncentrace na zavedené trhy. Posilujeme v Evropě a v USA v bankovnictví, telekomunikacích, biotechnologii, průmyslu a realitách," řekl na jaře mluvčí PPF Leoš Rousek.

Investiční skupina PPF podniká v 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, dále Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises, nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská firma Škoda Transportation nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

Novým generálním ředitelem investiční skupiny PPF je od poloviny června Jiří Šmejc. Zároveň získal opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině. V minulosti byl Šmejc obchodním partnerem zesnulého většinového majitele PPF Petra Kellnera a minoritním akcionářem skupiny. Kellner zemřel loni v březnu při havárii helikoptéry v USA. PPF po jeho smrti zatím vedl řídicí výbor, který vznikl loni v dubnu.

VIDEO: Mašek: Kellner dokázal co nikdo před ním. Viděl příležitosti tam, kde se jiní báli

Petr Kellner je velká postava nejen českého byznysu, jeho impérium má všechno, rozprostírá se od Číny až po Spojené státy. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy