"Rok mimořádného růstu". PPF vydala novou výroční zprávu, Kellner se vyfotil se svou oblíbenou věcí

Milan Mikulka Michal Šenk Milan Mikulka, Michal Šenk
31. 7. 2017 18:05
PPF vydala svou knižní výroční zprávu za rok 2016. Jako každý rok v ní je i nová fotografie Petra Kellnera, který v PPF drží 98,92 procenta. Skupina si pochvaluje rok 2016, když ztrojnásobila zisk a její aktiva dosáhla v přepočtu 730 miliard korun.
Petr Kellner ve výroční zprávě PPF za rok 2016.
Petr Kellner ve výroční zprávě PPF za rok 2016. | Foto: Reprofoto Economia / Tomáš Tesař

Praha - Zatímco předchozí výroční zpráva firmy vlastněné nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem se nesla v duchu výročí 25 let PPF a její hlavní představitelé v ní byli nafoceni ve večerním společenském oděvu, nejnovější výroční zpráva skupiny za rok 2016, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, zachycuje Kellnera a spol. v doprovodu jejich oblíbených předmětů.

V případě Kellnera je to jedna z jeho sportovních vášní, jízda na snowboardu. Proč snowboard? "Protože jsme spolu na Aljašce sjeli krásné kopce," píše ve výroční zprávě.

Spolumajitel Ladislav Bartoníček (0,54 procent akcií skupiny PPF) se nechal zvěčnit s uměleckým objektem Ježatá hlava od Jaroslava Róny. Jean-Pascal Duvieusart (rovněž 0,54 procent) pak představuje své hodinky. "Připomínají mi přirozený běh času," uvedl.

Podobně se nechali nafotit i další členové topmanagementu a spolumajitelé jednotlivých firem skupiny. Aleš Minx ukázal kytaru, kterou dostal o přátel ke svým čtyřicátinám. Ladislav Chvátal představuje své kolo. Kateřina Jirásková basketbalový míč koupený z peněz vydělaných na brigádě během vysoké školy.

Lubomír Král se pochlubil svým vztahem k seriálu Červený trpaslík a modelem vesmírné lodi Kosmik. Martin Schaffer kapesním atlasem světa. Vladimír Mlynář obrazem od Petra Maliny ze série Nebe nad Londýnem. "Ta modrá neuvěřitelně uklidňuje…," okomentoval svůj oblíbený předmět.

Jiří Šmejc ukázal přívěšek na klíče, který dostal od dcery a Martin Vlček špalír knih od Fredericka Forsytha, které prý všechny přečetl a některé i vícekrát.

Zatímco fotografie předchozích výročních zpráv byly dílem Václava Jiráska, fotky zprávy za rok 2016 vytvořil Salim Issa.   

PPF upozorňuje, že loni rozjela několik nových byznysů. Například britskou clearingovou banku Clear Bank či projekt z oblasti technologií a médií The Culture Trip.

Skupina aktuálně působí v šestnácti zemích světa. V roce 2016 její aktiva, mezi něž patří například mobilní operátor O2, finanční společnost Home Credit nebo banka Air Bank, přesáhly 27 miliard eur (730 miliard korun). Zisk PPF se meziročně víc než ztrojnásobil na 1,1 miliardy eur (30 miliard korun).

"I v malé zemi, jako je Česká republika, může vzniknout firma, která dělá věci na světové úrovni," píše třiapadesátiletý miliardář s tím, že rok 2016 byl rokem mimořádného růstu.

Počet zaměstnanců skupiny překročil 130 tisíc lidí. Největší společnost skupiny PPF, zároveň největší poskytovatel spotřebitelských půjček je Home Credit. Ten se aktuálně soustředí zejména na rozvoj byznysu na čínském trhu. "Na druhém největším trhu Home Creditu, v Rusku, byl rok 2016 bodem obratu k lepšímu. Vrátili jsme se k ziskovosti," uvádí Kellner.

Jeho úvodní slovo k výroční zprávě se vrací také k jednomu z neúspěchů skupiny a sice tomu, že se jí v nabídkovém řízení na Plzeňský Prazdroj a další čtyři středoevropské pivovary nepodařilo zvítězit. Regionální pivovary od AB InBev získal japonský koncern Asahi.

 

Právě se děje

Další zprávy