Kellnerova skupina PPF mění šéfa. Bartoníčka ve vedení vystřídá Šmejc

Ekonomika Ekonomika
4. 5. 2022 15:55
Od poloviny června se novým generálním ředitelem skupiny PPF stane Jiří Šmejc. Dosavadní šéf Ladislav Bartoníček přechází do nově vzniklého poradního výboru rodiny Kellnerových, jehož členy budou i Jiří Šmejc a Daniel Křetínský. Ve středu to v tiskové zprávě společnosti PPF uvedl tiskový mluvčí Leoš Rousek.
Foto: Lukáš Bíba

"Naši rodinu s Jiřím pojí dlouholeté přátelství. V letech 2005-2012 byl klíčovou osobou PPF, navíc s Petrem často a do hloubky diskutoval o obchodních aktivitách skupiny a dobře znal jeho uvažování. Proto jsem velmi ráda, že Jiří přijal moji nabídku na pozici ředitele PPF, a přeji mu mnoho úspěchů při rozvoji Petrova odkazu a dalším budování skupiny," uvedla ke jmenování Šmejce Renáta Kellnerová, manželka zesnulého zakladatele skupiny PPF Petra Kellnera.

Šmejc byl v letech 2005 až 2012 menšinovým akcionářem PPF s pětiprocentním podílem, nyní nebude za výkon své funkce pobírat žádný plat. Získává ale opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině, uplatnitelnou po třech letech při docílení dohodnutého zvýšení hodnoty skupiny. 

Šmejc je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 13. nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 21 miliard korun. "Nenápadný miliardář neustále rozpíná své pole působnosti a navyšuje svůj majetek. Jádrem zůstává sázková kancelář SuperSport a distribuce energie a plynu v Rumunsku a Moldávii. Mezi nové investice patří chorvatské online tržiště Bazaar nebo německý prodejce kuchyní Küchenquelle. Šmejc vybudoval luxusní maledivský resort Velaa, v němž si čtvrtinu pořídil Daniel Křetínský," napsal loni Forbes.

Jeho jméno je spojeno především s rozvojem banky Home Credit na ruském trhu a s expanzí skupiny Home Credit do Číny a států jižní a jihovýchodní Asie.

Jak Ladislav Bartoníček, tak Jean-Pascal Duvieusart zůstávají minoritními akcionáři.

"Za sebe a za celou rodinu bych chtěla upřímně poděkovat Láďovi Bartoníčkovi za všechno, co se nám, a nejen v posledním roce, společně podařilo. Láďa odvádí za celé dlouhé roky v PPF fantastickou práci. Zejména musím ocenit jeho přínos v období po smrti mého manžela, kdy jsme současně čelili této ztrátě i mimořádné nepříznivé makroekonomické situaci," uvedla dále Kellnerová na adresu Bartoníčka.

 

Právě se děje

Další zprávy