PPF tlačí na drobné akcionáře, ohrozí dividendy od O2

Ekonomika Ekonomika
15. 10. 2014 9:50
Cena akcií O2 klesá kvůli záměru investiční skupiny PPF půjčit si od společnosti téměř 25 miliard korun.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera si chce od telekomunikačního operátora O2 půjčit 24,8 miliardy korun. Peníze by využila na splacení bankovního úvěru, který si vzala právě na nákup majoritního podílu v O2. Operátora ovládla před rokem za 63,6 miliardy korun.

Na půjčku by si nyní společnost O2 musela sama půjčit. Dosud přitom téměř nebyla zatížena dluhy. Úroky ze sedmileté půjčky by podle návrhu PPF byly splatné až po uplynutí této doby.

To je špatná zpráva hlavně pro menšinové akcionáře, kteří letos nevyužili nabídky PPF na odkup jejich akcií. Zadlužený operátor by jim totiž s největší pravděpodobností přestal vyplácet dividendy, které dosud byly pro akcionáře každoroční jistotou, a klesla by také cena akcií.

Letošní výplata dividendy ve výši 18 korun za akcii už ohrožena není, rozhodné datum pro nárok na její výplatu je 27. října.

Potřebných 90 procent nezískali

Skupina PPF loni získala 65,9 procenta akcií. Někteří minoritní akcionáři pak využili nabídku odkupu za 295 korun za kus, PPF tak zvýšila podíl na 73,09 procenta. Nezískala ale alespoň 90 procent potřebných pro takzvané vytěsnění menších akcionářů.

Vedle drobných investorů jsou mezi minoritními akcionáři i finanční skupina UniCredit s necelými šesti procenty a bývalý majoritní vlastník Telefónica s pěti procenty.

"Telefónica byla v sektoru evropských telekomunikací podprůměrně zadlužená. Krok PPF nepovede k podpoře hlavního byznysu společnosti, pro firmu by bylo daleko přínosnější, kdyby půjčené finanční prostředky mohla využít k rozvoji svého byznysu, například formou akvizic," řekl Hospodářským novinám analytik BH Securites Jiří Zendulka.

Cena akcií prudce klesá

Představenstvo O2 už rozhodlo o tom, že nechá provést analýzu a začnou se připravovat nezbytné kroky pro schválení úvěru.

Cena akcií O2 na pražské burze se v uplynulých dnech vyšplhala až na 316 korun za kus, v úterý před informací o půjčce se obchodovaly za 295,6 koruny. Během dneška zatím hodnota klesla o téměř devět procent na 269 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy