PPF se zajímá o státní podíl ve slovenském telekomu

ČTK ČTK
15. 11. 2013 11:27
Předkupní právo na 49 % akcií telekomu má ovšem německý Deutsche Telekom.
Sídlo skupiny PPF
Sídlo skupiny PPF | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se zajímá o koupi menšinového podílu slovenské vlády v největším telekomunikačním operátorovi v zemi, společnosti Slovak Telekom. Napsaly to dnes Hospodářské noviny.

Předkupní právo na 49 procent akcií Telekomu ve vlastnictví státu má ovšem německý Deutsche Telekom, který má většinový podíl v slovenském operátorovi.

"My spekulace z trhu zásadně nekomentujeme," reagoval mluvčí PPF Radek Stavěl.

Slovenská vláda už dříve oznámila, že hodlá svůj menšinový podíl v Telekomu prodat. Z transakce by podle medií mohla získat 600 až 800 milionů eur (16,3 až 21,7 miliardy korun). Tyto peníze by chtěla použít na vyvlastnění dvou soukromých zdravotních pojišťoven. Kabinet premiéra Roberta Fica by tím ovládl systém zdravotního pojištění.

Slovenské ministerstvo hospodářství uvedlo, že se oficiální jednání o prodeji podílu státu v Slovak Telekomu se žádným z možných zájemců neuskutečnila. Vláda čeká na vyjádření Deutsche Telekom, zda využije předkupní právo.

Zisk skupiny Slovak Telekom před zdaněním, úroky a odpisy se za první tři čtvrtletí letošního roku snížil meziročně o čtyři procenta na čtvrt miliardy eur. Výnosy operátora klesly o 3,5 procenta na 591,9 milionu eur. Firma tento vývoj odůvodnila stagnací v oblasti hlasových služeb a pokračující regulací sektoru.

PPF minulý týden oznámila, že od španělské Telefóniky odkoupí 65,9 procenta akcií v Telefónice Czech Republic za 63,6 miliardy korun. Touto transakcí, která podléhá schválení regulačních úřadů, PPF ovládne i nejmenšího slovenského mobilního operátora Telefónica Slovakia. Operátor patří do skupiny Telefónica Czech Republic.

 

Právě se děje

Další zprávy