Home Credit snížil počet zaměstnanců na polovinu. Za propouštěním je loňská ztráta

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 4. 2021 11:12
Skupina Home Credit, která poskytuje spotřebitelské půjčky, musela po loňském propadu snížit počet zaměstnanců ve světě na polovinu, tedy asi 60 000. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to řekl Ladislav Bartoníček, jenž byl po smrti miliardáře Petra Kellnera pověřen řízením skupiny PPF, pod kterou Home Credit patří. Zároveň nevyloučil další akvizice firem v telekomunikacích či médiích.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Home Credit na svém webu uvádí, že k polovině roku 2019 měl přes 123 000 zaměstnanců. Loni se propadl do ztráty 15,3 miliardy korun kvůli krizi způsobené pandemií nemoci covid-19.

"Reagovali jsme tak, že jsme v Číně dramaticky ořezali provozní náklady, výrazně jsme snížili objem nových obchodů a soustředíme se na klienty s mnohem lepším rizikovým profilem, abychom drželi riziko pod kontrolou," řekl serveru Bartoníček. "Poměrně dramaticky přecházíme spíše do podoby fintech společnosti než klasického kamenného poskytovatele spotřebitelských úvěrů," doplnil.

Spotřebitelské úvěry a obecně finanční služby byly podle Bartoníčka postiženy dopady pandemie covidu-19 a souvisejícím omezením pohybu lidí. "Ale do značné míry to vyrovnávají ostatní byznysy (skupiny PPF). Telekomunikace jsou mimořádně stabilizační prvek a Mall Group, tedy on-line prodej, funguje v této chvíli také dobře, což je takové štěstí v neštěstí. Škodovka (Škoda Transportation), kterou jsme přebírali v ne úplně jednoduché situaci, je nyní naplněna zakázkami jak nikdy před tím, což je u takového typu podniku to hlavní," popsal situaci v PPF.

Home Credit působí kromě Číny rovněž v Česku, na Slovensku, v Rusku, Kazachstánu, Indii, Indonésii, Vietnamu a na Filipínách. Dopady pandemie covidu-19, který se začal šířit v prosinci 2019 v Číně, podle Bartoníčka neovlivní expanzi Home Creditu v Asii. "V Číně došlo k souběhu několika věcí. Jednak je to vliv pandemie covidu, jednak vliv regulace, která se v Číně poměrně výrazně změnila a zkomplikovala náš byznysmodel," uvedl. "A byl to vždy komplikovaný trh, ale na druhou stranu je to úžasná příležitost," dodal.

Skupina Home Credit původně zvažovala vstup na burzu v Hongkongu. Přípravy ale zastavila už koncem roku 2019. "V tuto chvíli žádný konkrétní projekt neběží, což ale nevylučuje, že se tím nebudeme systematicky zabývat," řekl nyní Bartoníček.

O spojení s Monetou se rozhodne v řádu týdnů

PPF se také vrátila k plánu spojení s Moneta Money Bank, který spouštěla už jednou v roce 2018, letos v lednu. Monetu chce spojit se svou bankou Air Bank, Home Creditem a také se značkou Zonky. PPF kvůli tomu navrhla akcionářům Monety odkup akcií. V návrhu PPF uváděla, že v Monetě má podíl 0,63 procenta. Po vypořádání transakce by PPF měla vlastnit přes 28 procent akcií Monety. U chystaného navýšení podílu PPF v Monetě musí skupina předložit České národní bance informace o skutečných koncových vlastnících PPF. Změny po Kellnerově smrti ale podle Bartoníčka plánované navýšení podílu v Monetě neovlivní.

"Speciálně v tomto případě centrální banka schvaluje skutečné koncové vlastníky, ale věříme, že se nic nezkomplikuje," řekl serveru Bartoníček. "Dále je důležité říct, že máme shodu s rodinou, že na projektech, které běží, se nic nemění. A obecně co se týče chodu PPF, tak vůle rodiny je, abychom naplňovali Petrův odkaz," dodal.

Na otázky týkající se Kellnerovy závěti a dědického řízení ale nechtěl Bartoníček odpovídat. "Předpokládáme, že skupina dědiců je známá a definovaná a další věci kolem dědického řízení a s tím souvisejících procesů jsou výsostní věcí rodiny," uvedl. Odmítl také komentovat spekulace, že by se zástupcem rodiny v PPF mohl stát partner Kellnerovy dcery Anny Kellnerové, miliardář Daniel Křetínský. Bartoníček uvedl, že nyní komunikuje za Kellnerovu rodinu s Kellnerovou manželkou Renátou Kellnerovou.

Na vztahy s věřiteli či obchodními partnery podle Bartoníčka změna vlastnické struktury PPF nemá vliv. "Ve smlouvách jsou veškeré klauzule postavené tak, že to naše vztahy neohrožuje. Myslím, že protistrany jsou v klidu. Na to jsme se samozřejmě dívali jako na jednu z prvních věcí, jestli změna kontroly nespouští nějaké předčasné splatnosti nebo něco podobného, a není to tak," řekl serveru.

Bartoníček v rozhovoru rovněž naznačil zájem PPF o další akvizice firem v telekomunikacích v Evropě a možné jsou podle něj i nákupy dalších médií. "Pokud bude zajímavá příležitost," řekl. Nyní pod PPF spadá třeba operátor O2 nebo televize Nova. Rozšiřovat chce PPF placené služby v médiích. "Naše služba Voyo (placená videotéka televize Nova) nám docela pěkně roste a určitě chceme posilovat," řekl Bartoníček. Podle něj dává smysl i současný provoz Voyo a digitální televize O2 TV. "V tuto chvíli diskutujeme, jakým způsobem platformy poskládat tak, aby se doplňovaly a fungovalo to," doplnil.

Petr Kellner, který vlastnil přes 98 procent akcií PPF, zahynul 27. března při havárii vrtulníku na Aljašce. Bartoníček má v PPF podíl 0,535 procenta akcií a stejný podíl má i současný generální ředitel Home Creditu Jean-Pascal Duvieusart.

Video: Kellner ovlivňuje politiku už 30 let, bez politiků by PPF v Číně neuspěla, říká Spurný

Skupině PPF se podařil nebývalý tah ve světě, dostala povolení obchodovat v Číně, říká novinář Respektu Jaroslav Spurný. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy