PPF prodala ruský Home Credit. Definitivně tak mizí z tamního bankovního trhu

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 9. 2022 12:29
Investiční skupina PPF a její společnost Home Credit dokončily prodej zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank včetně některých dceřiných společností. Znamená to odchod PPF a Skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu. Plnou vlastnickou kontrolu nad bankou Home Credit & Finance Bank převzala skupina individuálních investorů. PPF to oznámila ve středu v tiskové zprávě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

PPF a Home Credit již v předchozích měsících prodaly novým akcionářům 50,5 procenta banky a ti nad řízením společnosti převzali plnou manažerskou kontrolu. V čele ruských investorů podle dřívějších informací PPF stojí finančník Ivan Tyryškin, který spoluzakládal ruskou SPB burzu a investoval do řady místních významných fintech firem.

"Transakce je v souladu s regulatorními podmínkami platnými v Ruské federaci a proběhla řádným způsobem tak, aby byla zajištěna kontinuita pro zaměstnance i klienty banky Home Credit & Finance Bank, která stabilně vykazuje dobré ekonomické výsledky," uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina působí v Evropě, Asii a Severní Americe, vlastní aktiva ve výši 42,2 miliardy eur a po celém světě zaměstnává 78 tisíc lidí.

Vedle Home Creditu patří do skupiny nemovitostní firma PPF Real Estate Holding, dále Air Bank, telekomunikační firmy CETIN a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises, strojírenská firma Škoda Transportation nebo provozovatel mýta v Česku CzechToll.

Home Credit, založený v roce 1997, představuje globálního poskytovatele v oblasti spotřebitelského financování. Působí v devíti zemích střední a východní Evropy, v Indii, Číně a ve Společenství nezávislých států a jihovýchodní Asie.

 

Právě se děje

Další zprávy