Pozor na trojského koně v mobilu, tváří se jako SMS od České pošty

ČTK ČTK
26. 1. 2017 10:35
Aplikace, kterou si uživatel s operačním systémem Android může nevědomky stáhnout do mobilu, útočí na elektronické bankovnictví uživatelů. Pošta podle mluvčího zatím zaznamenala asi desítku případů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha – Mezi uživateli mobilních telefonů s operačním systémem Android se množí podvodné SMS vyzývající jménem České pošty ke stažení aplikace Pošta Online. Odkazují na internetové stránky se škodlivým programem. Řekl to dnes mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Trojský kůň, kterého si uživatel nevědomky do mobilu stáhne, útočí na elektronické bankovnictví uživatelů. Pošta podle Vitíka zatím zaznamenala asi desítku případů.

"Od těchto zpráv a podvodných stránek se distancujeme a upozorňujeme zákazníky a všechny občany, aby na případné SMS, které obsahují výzvu k instalaci a odkaz na aplikaci Pošta Online na internetu, nereagovali a raději ji smazali. Česká pošta neposílá zákazníkům odkazy na instalaci aplikací přes SMS," dodal Vitík.

V minulých letech se jménem České pošty šířily podvodné e-maily, které se vydávaly za zprávy o sledování poštovní zásilky. Podvodné e-maily obsahovaly odkaz vedoucí na web, který do počítače stáhl škodlivý kód.

 

Právě se děje

Další zprávy