Pozor na škodlivou plastovou lahev. Dráždí kůži a může být rakovinotvorná

ČTK ČTK
23. 8. 2018 11:23
Podle ministerstva zdravotnictví lahev obsahuje nadlimitní koncentrace akrylonitrilu, což je v rozporu s evropskými předpisy.
Zdraví škodlivá plastová lahev.
Zdraví škodlivá plastová lahev. | Foto: ČTK

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před plastovou lahví A5 Memo, A5 Size, Notebook Bottle obsahující látku, která může být rakovinotvorná. Používání lahve také může způsobit podráždění kůže. V tiskové zprávě to oznámila hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Lahev pochází z Číny.

Lahev obsahuje podle rozborů nadlimitní koncentrace akrylonitrilu, což je v rozporu s evropskými předpisy. "Jedná se o látku s podezřením na karcinogenní účinky na lidský organismus, která při přímém kontaktu nebo při dlouhodobém vystavení s kůží může způsobit podráždění, v některých případech alergickou dermatitidu," popsala účinky akrylonitrilu Gottvaldová.

Lahev v Česku prodává e-shop HighLife.cz. Jedná se o průsvitnou plastovou lahev o objemu 420 mililitrů ve tvaru notesu v různých barevných variacích a s barevným šroubovacím víčkem. Na lahvi je vytlačen nápis A5 MEMO.

Lahev je zabalena do plastového sáčku a vložena do kartonové skládačky bílé barvy. Na přední straně skládačky jsou texty identifikující výrobek a obrázek lahve. Na zadní straně jsou anglické texty týkající se materiálu, rozměrů, objemu, rozsahu a maximální teploty použití.

 

Právě se děje

Další zprávy