Pozor na podvodné e-maily s logem finanční správy. Mohou vám ukrást osobní údaje

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
3. 5. 2021 17:17
Finanční správa varuje před podvodnými e-maily, které zneužívají jméno a logo úřadu. Zprávy vyzývají ke kliknutí na link s tím, že jim bude vrácen přeplatek na dani.
Podvodný e-mail s logem Finanční správy
Podvodný e-mail s logem Finanční správy | Foto: Finanční správa

"Neznámá třetí strana se snaží pod pobídkou vrácení peněžitého obnosu v korunách přinutit uživatele ke kliknutí na podezřelý odkaz a vyplnění formuláře. Pokud někdo odkaz v předmětném podvodném mailu otevřel a zadal své údaje do falešného formuláře, měl by neprodleně kontaktovat svého správce sítě nebo společnost, zabývající se kybernetickou bezpečností, jelikož má s velkou pravděpodobností kompromitované zařízení či osobní údaje," píše Finanční správa v tiskové zprávě. 

Podle ní tato phishingová kampaň cílí na daňové poplatníky, které v těchto dnech řeší daňové povinnosti.

"Informační systémy Finanční správy, ani její data a e-mailové schránky, nebyly kompromitovány Jedná se pouze o pokus vytvoření falešné důvěrnosti prostřednictvím využití loga správy a vytvoření domněnky, že se jedná o legitimní e-mail," uvádí dále správa.

Na obdobnou kampaň upozorňovala správa už v březnu, kdy byla nabízena částka 136,99 EUR. Jedná se s největší pravděpodobností o variaci této kampaně.

"Dovolujeme si opětovně upozornit, že e-maily rozesílané Finanční správou mají vždy tvar domény …@fs.mfcr.cz. Finanční správa navíc nikdy ve svých e-mailech nežádá o kliknutí na link. Neznámé a podezřelé e-maily a zejména jejich přílohy doporučujeme neotevírat a raději je rovnou smazat," uvádí tisková zpráva. 

Právě v těchto dnech řeší daňové povinnosti stovky tisíc lidí. Finanční správa evidovala ke konci dubna přes 1,6 milionu podaných daňových přiznání od fyzických osob.

V pondělí 3. května měli lidé poslední šanci podat daňové přiznání v listinné podobě. Do 1. června mohou přiznání odevzdat ti, kteří jej podávají elektronicky. Ze zákona mají prodlouženou lhůtu o jeden měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy