Pozor na falešnou kontrolorku, varuje ČOI živnostníky

Ekonomika Ekonomika
4. 12. 2013 14:28
Dva tisíce korun vybrala od stánkaře v Moravskoslezském kraji "inspektorka Jana Doležalová".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před falešnou inspektorkou, jejíž činnost odhalila v Moravskoslezském kraji. Upozornění míří především k provozovatelům menších obchodů, stánků a provozoven.

„Při kontrole stánku v Ostravě-Hrabůvce prováděné 3. prosince zjistili skuteční inspektoři, že den před nimi navštívila tuto prodejnu údajná „inspektorka obchodní inspekce", která za „zjištěná porušení" uložila na místě pokutu v celkové výši 2000 korun a na místě ji v hotovosti též inkasovala," říká Denis Gaidoš, mluvčí ČOI. Dodává, že případ již byl předán policii.

Podvedený podnikatel falešnou inspektorku popisuje jako menší a drobnou ženu s kloboučkem na hlavě, představila se mu jako Jana Doležalová.

Po „kontrole" předložila žena podnikateli předem vytištěný „kontrolní protokol", v němž bylo zaznamenáno číslo jejího služebního průkazu jako 459. Dále žena předložila podnikateli „příkaz na místě", kterým mu uložila pokutu ve výši 1000 korun a současně také povinnost nahradit „náklady správního řízení" paušální částkou ve výši 1000 korun.

„Obě písemnosti působí poměrně věrohodným dojmem a opírají se svou podstatou o zaběhlou praxi používanou ve skutečnosti ČOI, byť poněkud odlišným způsobem. Z toho důvodu považujeme za nezbytné před podobnými podvodnými praktikami podnikatele varovat," říká Gaidoš.

Přestože ČOI nemá v tuto chvíli informace o tom, že by „inspektorka Jana Doležalová" kontrolovala ještě další prodejny či podniky nebo že její „kontrolní činnost" přesáhla oblast severní Moravy, všem podnikatelům doporučuje, aby si při jakémkoliv podezření nejprve ověřili identitu kontrolních pracovníků.

„Mohou je požádat o předložení služebního průkazu a případně si vše ověřit kontrolním dotazem přímo na úřadě, za jehož zaměstnance se vydávají. V případě inspektorů ČOI stačí jeden telefonický dotaz na místně příslušném inspektorátu, kde totožnost kontrolujících osob podnikateli potvrdí. V opačném případě je na místě co nejrychleji přivolat policii," uzavírá Gaidoš.

 

Právě se děje

Další zprávy