Pozor na falešného kontrolora v restauracích, varuje potravinářská inspekce

ČTK ČTK
6. 9. 2016 16:02
Muž představující se jako Koudný předkládá průkaz Ústavu pro kontrolu hygieny a potravin. Tvrdí, že pracuje pro potravinářskou inspekci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno – V Praze se podle informace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pohybuje člověk, který se vydává za jejího inspektora. Upozornila na něj Hygienická stanice hlavního města Prahy.

V restauracích se představuje jako Pavel Koudný a dosud pouze odebíral vzorky. Vybírat pokuty se zatím nepokusil. "Provozovatelům říká, že pracuje pro SZPI jako externí dodavatel," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce podle něj žádné externí inspektory nemá a na kontroly chodí pouze kmenoví zaměstnanci. Proto SZPI upozorňuje všechny provozovatele podniků společného stravování, že jejich inspektor se vždy prokáže služebním průkazem a pověřením k výkonu kontrolní činnosti.

Muž představující se jako Koudný předkládá průkaz Ústavu pro kontrolu hygieny a potravin. "Při odběru vzorku inspektor vždy u provozovatele zanechá příslušný záznam o odběru vzorku a veškeré pokuty inspekce ukládá ve správním řízení. Inspektoři nikdy neinkasují hotovost přímo při kontrole," uvedl Kopřiva.

S falešným inspektorem se SZPI potkala naposledy před čtyřmi lety ve středních Čechách. Tehdy neznámá žena přišla do prodejny potravin v Jesenici na Rakovnicku a "udělila pokutu" 4000 korun. Vypsala ji na příjmový daňový doklad a opatřila jej padělaným razítkem s údaji SZPI. Bylo však zcela odlišné od oficiálně používaného.

V aktuálním případě je poškozeným provozovatel podniku, kde se falešný inspektor objevil. "SZPI zváží podle dalších informací podání trestního oznámení," doplnil Kopřiva.

 

Právě se děje

Další zprávy