Pozor na automatické spropitné, varuje ČOI. Restaurace ho připočetla Čechům i "cizincům"

Markéta Zemánková Markéta Zemánková
19. 9. 2017 11:06
Česká obchodní inspekce varuje před restauracemi, které automaticky připočítávají k útratě další peníze za servis. Porušují tak zákon o ochraně spotřebitele, za což mohou dostat pokutu až pět milionů korun.
Účet z restaurace Café Restaurant na Střeleckém ostrově v Praze.
Účet z restaurace Café Restaurant na Střeleckém ostrově v Praze. | Foto: Česká obchodní inspekce

Praha - Česká obchodní inspekce varuje před restauracemi, které zákazníkům neoprávněně účtují vyšší částky, než jaká je útrata. K jídlu a pití přidávají desítky korun za "servis". Restaurace tak porušují zákon o ochraně spotřebitele.

V srpnu letošního roku provedla inspekce dvě kontroly v Café Restaurant na Střeleckém ostrově v Praze. Při obou kontrolách byla inspektorům v roli zákazníků naúčtována vyšší částka. Bylo přitom jedno, že v jednom případě se kontroloři mezi sebou bavili anglicky a ve druhém česky.

Během první kontroly si obsluha přičetla 19 korun a při druhé byla navíc naúčtována částka 18 korun. Na účtu byly tyto částky účtovány pod položkou "We recommend tips", což v překladu znamená "doporučujeme spropitné".

ČOI za porušení zákona zahájila s restaurací správní řízení a může jí být uložena pokuta až pět milionů korun.

Na restaurace, které zákazníkům neoprávněně účtují vyšší částky či automaticky započítávají spropitné, inspekce upozorňuje dlouhodobě. Například restauraci 7 Angels v Jilské ulici v Praze uložila v roce 2016 pokutu 50 000 korun. Anglicky hovořícím hostům účtovala obsluha v restauraci o deset procent vyšší částku než česky mluvícím návštěvníkům.

Letos v únoru se do zmíněné restaurace vypravili i reportéři Aktuálně.cz a vydávali se za cizince. I tentokrát jim byla naúčtována částka o deset procent vyšší. Na stejný problém narazili reportéři i v dalším podniku v centru Prahy - v restauraci Kamenný stůl na Staroměstském náměstí. I zde obsluha automaticky účtovala cizincům o deset procent více, než měli zaplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy