Poznej svého farmáře. Třináct zemědělců otevírá brány, na maso a sýry láká i ministr

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
31. 5. 2016 15:48
Třináct farem z celého Česka se zapojilo do projektu ministerstva zemědělství Poznej svého farmáře. Malé rodinné farmy chtějí lidem nabídnout své výrobky. "Právě malá hospodářství často produkují ty nejkvalitnější potraviny, navíc za příznivé ceny," říká ministr zemědělství Marian Jurečka.
ilustrační foto (statek Horní Dvorce)
ilustrační foto (statek Horní Dvorce) | Foto: Statek Horní Dvorce

Praha – Na jihočeském statku Horní Dvorce stačí jen zazvonit. Během pár minut přiběhne farmářka Michaela Dubová a otevře svůj obchod plný ovčích sýrů, z nichž některé poblíž Jindřichova Hradce zrají i rok a půl a klidně se mohou rovnat francouzským lahůdkám.

"Prodáváme hlavně lidem z okolí a některé výrobky dovážíme i do Prahy nebo Brna, kde je o farmářské potraviny zájem," říká žena, která se zemědělství věnuje 14 let, chová ovce a vyrábí mléčné produkty nebo maso.

Podobně jak ona i dalších dvanáct farmářů z celé České republiky otevírá brány svého hospodářství veřejnosti a zapojuje se do projektu Poznej svého farmáře. Ten má pomoci malým rodinným farmám s propagací a prodejem výrobků. "Doufáme, že se bude více lidí zajímat o naše výrobky a budou se vracet," přeje si Dubová.

Akci pořádá ministerstvo zemědělství, které z třiceti přihlášených farem vybralo třináct zemědělců - každého z jiného kraje. Ty v určených termínech přivítají zájemce na svých hospodářstvích a nabídnou farmářské a bio výrobky.

"Právě malá hospodářství často produkují ty nejkvalitnější potraviny, navíc za příznivé ceny. Veřejnost o nich ale mnohdy neví,” říká ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle něj je to pro zákazníky možnost, jak najít místo pro nákup českých farmářských produktů v blízkosti svého bydliště. "Zemědělci si zase mohou zajistit pravidelný odbyt a stálé zákazníky," myslí si ministr.

Projekt začal před třemi lety, kdy se do něj zapojilo pět farem. Letos se do akce přihlásilo třicet zemědělců. Ministerstvo z nich vybralo stejně jako loni třináct farem. Resort Mariana Jurečky akce přijde na téměř 4,8 milionu korun, podobnou sumu ministerstvo do projektu dalo i loni.

 

Právě se děje

Další zprávy