Pozemní televizní signál využívá 52 procent domácností

ČTK ČTK
12. 6. 2018 14:12
Loni terestrické televizní vysílání využívalo 60 procent domácností. Přechod na DVB-T2 je nutný, aby frekvence v pásmu 700 MHz mohly využívat mobilní sítě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Televizní signál prostřednictvím pozemního vysílání v Česku přijímá přes 52 procent domácností, 22 procent primárně využívá satelit a 19 procent kabelový příjem. IP TV využívá sedm procent bytů. Vyplývá to z výzkumu, který pro Asociaci televizních organizací realizovala v lednu společnost Nielsen Admosphere na vzorku 3000 lidí. Loni přitom terestrické televizní vysílání využívalo téměř 60 procent domácností.

Nový standard DVB-T2 už přijímá sedm procent televizních domácností. Z toho šesti procentům umožnil tento přechod jejich televizor a jedno procento si pořídilo set-top-box. Každá devátá domácnost však ve výzkumu uvedla, že neví, zda DVB-T2 přijímá, nebo ne.

"Dá se očekávat, že domácnosti v blízké budoucnosti projeví v této otázce větší jistotu, neboť informovanost diváků o přechodu na nový standard neustále roste," uvedla jednatelka ATO Vlasta Roškotová.

Česko má na nový standard DVB-T2 přejít v roce 2021. Postupné vypínání stávajících vysílačů začne na konci roku 2019. Přechod na DVB-T2 je nutný kvůli potřebě uvolnit frekvence v pásmu 700 MHz pro mobilní sítě.

 

Právě se děje

Další zprávy