Povolení pro billboardy u dálnic neprodloužíme, odmítá vláda návrh poslance ANO

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
2. 5. 2016 13:30
Billboardy by měly podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic první třídy v září příštího roku. Poslanec ANO Stanislav Berkovec však chce odklad o pět let, poukazuje na hrozbu arbitráží a pokles zaměstnanosti. Pro vládu je hlavní bezpečnost provozu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Michaela Hasíková/Economia

Praha - Vláda dnes odmítla prodloužení lhůty pro ukončení platnosti povolení reklamních zařízení podél dálnic a silnic první třídy. S návrhem přišel v novele zákona o pozemních komunikacích poslanec ANO Stanislav Berkovec, který argumentuje možnými arbitrážemi proti státu i dopady na zaměstnanost a příjmy veřejných rozpočtů. Vláda naopak poukazuje hlavně na bezpečnost provozu. O návrhu nyní rozhodnou poslanci.

Billboardy by měly podle platného zákona zmizet od dálnic a silnic první třídy v září příštího roku. Zákonodárci o tom rozhodli v roce 2012, kdy v podstatě omezili platnost povolení pro tyto reklamy nejvýše na pět let. Berkovec nyní navrhuje prodloužit lhůtu na deset let. Opatření, k němuž stát přikročil, bude mít na některé firmy, které působí na trhu s venkovní reklamou, podle něho "zcela fatální dopady".

Poslanec poukazuje na nebezpečí případných mezinárodních arbitráží. Kabinet však - alespoň podle předběžného stanoviska pro jednání vlády - připomíná, že zákon zavedl pětiletou platnost i pro nová povolení na billboardy. Prodloužení povolení současných reklamních zařízení by narušilo právní jistotu. "Navrhovaná změna by podle názoru vlády byla v jednoznačném rozporu s cílem eliminovat reklamní zařízení umísťovaná v ochranných pásmech pozemních komunikací v zájmu vytvoření podmínek pro bezpečný provoz," uvádí se také v předběžném stanovisku.

Za nepřesvědčivé měla vláda podle materiálů pro ministry označit také Berkovcova tvrzení, že pokud reklamy u dálnic a silnic první třídy ztratí povolení už příští rok v září, stát přijde na daních asi o 1,3 miliardy korun. Poslancův údaj, že by přibylo asi 3800 nezaměstnaných, měli ministři označit "za přinejmenším značně nadsazený, nebo dokonce zcela smyšlený".

 

Právě se děje

Další zprávy