Nápad kvót na české potraviny končí. Protestovaly farmy, řetězce i Brusel

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2021 19:01
Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů nakonec platit nebude. Sněmovna ho v úterý na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) senátní návrh podpořil. Do novely se kvóty na potraviny dostaly ve sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Podle novely by prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat minimálně 55 procent stanovených potravin českého původu. Kvóta měla postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Jejich zavádění by se týkalo více než 100 druhů prodávaných potravin, které lze v Česku vyprodukovat.

Myšlenku kvót už dříve podpořila například Agrární komora nebo Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků. Naproti tomu Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora či Asociace soukromého zemědělství ČR se postavily proti.

Evropská komise navíc kvůli kvótám pohrozila Česku žalobou.

Zastánci kvót hovoří především o zvýšení potravinové soběstačnosti. "V zákoně možná byla nějaká položka navíc, ale jeho myšlenkou bylo podpořit lokální výrobu potravin s malou uhlíkovou stopou," míní místopředseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků Jiří Milek. "Pokud se mluví o volném trhu v EU, tak to v zemědělství bude platit, až se zruší všechny dotace a podpory. Jinak se sem budou vždycky dovážet potraviny za zahraničí, které se díky dumpingovým cenám prodávají i pod výrobní náklady. Určitě budeme hledat jinou cestu, jak tyto obchodní vztahy narovnat," dodává.

Odpůrci naopak u kvót argumentují hrozbou zdražení i tím, že mnohé potraviny ze seznamu českou poptávku ani nepokryjí - jde například o některé druhy masa či ovoce a zeleninu. "Děkujeme poslankyním a poslancům za úspěšné složení reparátu a za poslání paskvilu zvaného potravinové kvóty do historie. Konkurenceschopnost se musí podporovat, nejde ji nařídit," říká prezident svazu obchodu Tomáš Prouza. 

Pro senátní verzi zákona, která vyřazovala kvóty, hlasovalo 146 ze 188 přítomných poslanců. Hlasovali pro ni poslanci ze všech klubů s výjimkou SPD.

Sněmovna ve schválené novele, kterou nyní dostane k podpisu prezident, stvrdila také pokuty za prodej potravin takzvaně dvojí kvality. Půjde o výrobky zaměnitelné za jiné výrobky v ostatních zemích EU, ale s podstatně odlišným složením.

Sněmovna současně s tím na návrh Senátu rozhodla, že hygienické stanice budou i nadále kontrolovat restaurace a další otevřené stravovací provozy. Původně schválila převod této kompetence na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Návrhem na kvóty se alespoň upozornilo na problém nízké domácí produkce na pultech, uvedla Agrární komora. Vítá přitom schválení zákazu dvojí kvality. 

"Pozměňovací návrh o povinném podílu českých potravin na pultech velkých obchodů jasně pojmenoval dlouhodobý problém, který je potřeba řešit. Tím je nízké zastoupení domácí produkce v regálech. S tím přímo souvisí nízká soběstačnost České republiky u některých potravin, jako ovoce nebo zelenina, a nutnost nastavení férovějších podmínek pro odbyt produkce českých zemědělských prvovýrobců. To znamená, že objektivní důvody pro podobný zákon na podporu domácí produkce stále existují," uvádí prezident komory Jan Doležal.

 

Právě se děje

Další zprávy